Jeta në Zvicër

Këto janë pengesat me të cilat përballen gratë në politikën zvicerane

Në Zvicër, votueset femra tejkalojnë homologët e tyre meshkuj me 10%. Megjithatë, gratë mbeten pakicë në politikën kantonale dhe federale. Ja një vështrim në disa nga arsyet e kësaj mospërputhje.

Zviceranët duan të jenë parlament i ri këtë tetor. Asnjëherë më parë kaq shumë gra nuk kanë kandiduar për një vend në Dhomën e Përfaqësuesve. Sidoqoftë, ka shumë të ngjarë të mbizotërojë parlamenti i sapozgjedhur, shkruan swissinfo.ch.

Pse gratë përpiqen të kenë sukses në politikë? Cilat janë pengesat dhe pse ato dështojnë? Ky është një kërkim për të gjitha nivelet e jetës politike.

Anëtarët dhe delegatët

Gratë në politikë përballen me një shumicë mashkullore në pothuajse të gjitha aspektet. Kjo është e dukshme në anëtarësimet në parti, niveli më themelor i pjesëmarrjes politike. Partitë më të mëdha zvicerane numërojnë gjithsej 93,000 anëtare femra, krahasuar me 138,000 burra.

Sidoqoftë, ka dallime të mëdha midis palëve. Partia më e fortë e Zvicrës, e djathta konservatore, Partia Popullore Zvicerane, është dy herë më e lartë se pjesa e anëtarëve femra. E njëjta gjë vlen edhe për Partinë Demokratike Konservatore të qendrës së djathtë.

Si Demokratët e Qendrës Demokratike ashtu edhe Partia Social Demokratike deklarojnë se pjesa e tyre e anëtarëve femra është rreth 40%, ndërsa Partia Radikale Liberale e qendrës së djathtë nuk tregon shifrat e saj. Përveç zarzavateve, asnjë palë tjetër nuk i afrohet barazisë.