Fun

Kompania ajrore po peshon udhëtarët

Linja ajrore finlandeze Finnair po u kërkon udhëtarëve në aeroportin e Helsinkit që vullnetarisht të ngjiten në peshore në portat e nisjes

Të hënën, një linjë ajrore evropiane filloi të “peshojë” pasagjerët përpara fluturimeve.

Linja ajrore finlandeze Finnair po u kërkon udhëtarëve në aeroportin e Helsinkit që vullnetarisht të ngjiten në peshore në portat e nisjes. Kompania shpreson se masa do të ndihmojë në vlerësimin e peshës së një avioni përpara nisjes. Ndërsa linja ajrore ka pasur tashmë 800 pasagjerë të peshuar vullnetarisht, disa udhëtarë kanë shprehur shqetësime për “turpin e trupit” dhe gjobat financiare bazuar në peshë, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.

Pra, pse linjat ajrore duhet të peshojnë klientët dhe a keni të drejtë të thoni jo?

Finnair ka theksuar se opsioni i tyre i peshimit është për përmirësimin e sigurisë së fluturimit dhe nuk do të përdoret për të penalizuar pasagjerët – procesi është anonim dhe emrat dhe numrat e rezervimit nuk regjistrohen. Çdo avion ka një peshë maksimale të caktuar mbi të cilën nuk është i sigurt për të fluturuar. Linjat ajrore ose mund të përdorin të dhëna zyrtare nga Agjencia e Sigurisë së Aviacionit të Bashkimit Evropian (EASA) për të vlerësuar se sa peshon një aeroplan ose të bëjnë matjet e tyre standarde të peshës.

Finnair ka zgjedhur këtë të fundit, sepse jep një pamje më të saktë të peshave aktuale të pasagjerëve dhe bagazheve të dorës, por autoritetet e sigurisë kërkojnë që studimi të rinovohet çdo pesë vjet.

Linja ajrore do të vazhdojë skemën deri në maj, pas së cilës do t’i dërgojë shifrat e saj agjencisë finlandeze të transportit dhe komunikimit, Traficom, për të informuar bilancin e avionëve dhe llogaritjet e ngarkimit nga viti i ardhshëm deri në vitin 2030. Hera e fundit që Finnair ndërmori peshimet ishte në vitin 2017 dhe nuk është e vetmja linjë ajrore që e bën këtë.

Në fund të vitit të kaluar, Korean Air njoftoi se do të peshonte pasagjerët në Aeroportin Ndërkombëtar Gimpo ndërsa Air New Zealand bëri të njëjtën gjë qershorin e kaluar për pasagjerët që niseshin nga Aeroporti i Auckland në fluturime ndërkombëtare.

Prezantimi i peshimeve për pasagjerët e avionit ka qenë i diskutueshëm, Korean Air duhej të tërhiqej nga politika e tyre e detyrueshme pas kritikave publike. Nëse do të udhëtoni me Finnair në muajt e ardhshëm, nuk ka asnjë detyrim për të shkelur në peshore.

I vetmi informacion personal i regjistruar është pesha totale e klientit dhe bagazhit të dorës, mosha e klientit, gjinia dhe klasa e udhëtimit. Nuk është mbledhur asnjë informacion që do të lejonte identifikimin e pjesëmarrësve.

Linjat ajrore kanë mundësinë të përdorin peshat mesatare të ofruara nga autoritetet e aviacionit ose të mbledhin të dhënat e tyre, si Finnair.

Duke pasur parasysh polemika që është ngritur rreth temës, me njerëzit që akuzojnë linjën ajrore për ‘turp të trupit’ dhe reagime të forta në mediat sociale, linjat e tjera ajrore mund të hezitojnë të ndjekin shembullin dhe të zgjedhin të përdorin mesataret e dhëna nga autoritetet.