Tematike

Kosovar, serb dhe gay – 25 vjeçari lufton kundër homofobisë

Politikani i ri zviceran Pascal Pajic (25) rrjedh nga një baba kosovar dhe një nënë serbe. Ai tregon hapur homoseksualitetin e tij dhe lufton kundër homofobisë në komunitetin e tij, shkruan “20min.ch”.

25 vjeçari është i angazhuar në Juso (politikanët e majtë zviceran) dhe pranon se trajtimi ndaj homoseksualëve është ndryshe në Zvicër dhe ndryshe në vendet e Ballkanit.

“Natyrisht që të gjithë homoseksualët kanë frikë të ngjashme, por reagimet në publik shpesh dallojnë në Zvicër dhe Ballkan,” thotë Pajic. “Kurrë nuk kam dëgjuar nga një zviceran që të kërcënojë me vdekje të birin, nëse është homoseksual. Por te ballkanasit një veprim i tillë ka ndodhur shpesh”.

Mësoni ti pranoni

Fillimisht ai dëshirën për gjininë e njëjtë ua ka treguar miqve zviceranë, ndërsa më pas vëllait të tij binjak. “Isha 19 vjeç kur u tregova prindërve,” thotë ai, përcjell albinfo.ch. Fillimisht atyre nuk u erdhi mirë, por me kohë e pranuan të vërtetën.

Më e vështira për të ishte sqarimi për miqtë e tij nga Ballkani, të cilët e bombardonin me pyetje. Kjo vlen pasi ballkanasit njihen për jetën e tyre patriarkale dhe të ndikuar nga religjioni.

Megjithatë edhe te zviceranët vërehet një nuancë homofobie, por më me delikatesë.

“Në qytetet zvicerane pranohen homoseksualët. Në rajonet rurale ata refuzohen,” vijon më tej 25 vjeçari. Refuzimi zviceran ndodh më me delikatesë. Kjo vërehet zakonisht kur burri me burrin kapen dorë për dore.

Martesa një model i vjetër dhe i panevojshëm

25 vjeçari i angazhuar në politikë tregon se njohja e homoseksualëve në shoqërinë zvicerane është më e madhe sesa pretendohet.

Edhepse për veten, ai nuk do uronte të martohej me një burrë, pasi “martesa është një model i vjetër dhe i mërzitshëm”, Pajic nuk është kundër martesave mes homoseksualëve dhe kërkon trajtim të barabartë si gjithë të tjerët.

Ai ka shpresë që në të ardhmen të shuhet homofobia, veçanërisht në Ballkan, dhe për këtë do aktivizohet edhe vetë.