Lajme

Kostot e larta nuk janë pengesë për turizmin premium në Zvicër

Presidentja e organit zviceran të marketingut të turizmit është optimiste për të ardhmen e industrisë. Në një intervistë për swissinfo.ch, Brigitta M. Gadient shpjegon pse dhe gjithashtu trajton çështjet e kostove të larta dhe mbiturizmit.

Ndër organizatat kryesore turistike në Zvicër, një vend të veçantë zë korporata federale Switzerland Tourism.

Kjo organizatë ka për mision promovimin e Zvicrës në mbarë botën si destinacion udhëtimi për pushime dhe konferenca, transmeton albinfo.ch.

Gadient thekson se Zvicra nuk ka mbiturizëm. “Për fat të mirë, ne nuk kemi mbiturizëm në Zvicër, ndryshe nga qytetet si Venecia dhe Barcelona, ku ankorohen anijet turistike. Shkalla mesatare e zënies së hoteleve në Zvicër është vetëm 45%.Përveç kësaj, aktivitetet tona promovuese kanë për qëllim përhapjen e turistëve në të gjithë vendin dhe gjatë gjithë vitit”, thotë ajo

Natyrisht, sipas Gadient, nuk është e mundur të shmangen flukset e herëpashershme të turistëve, por autoritetet lokale janë në gjendje t’i menaxhojnë shpejt dhe me efikasitet këto situata jashtë zakonshme.

Teksa flet për të ardhmen e turizmit në Zvicër, Gadient thotë se vendi ka shumë përparësi – pastërtinë e fshatërave dhe bukurinë e qyteteve.

“Infrastruktura jonë është e jashtëzakonshme. Unë jam duke menduar për besueshmërinë dhe përpikmërinë e trenave zvicerane. Sigurisht, qasja jonë e qëndrueshme vlerësohet gjithnjë e më shumë nga shumë turistë. Për më tepër, turizmi është sektori i pestë më i madh i vendit për sa i përket të ardhurave nga eksporti. Në kantonet alpine si Graubünden, prej nga vij unë, turizmi ka një rëndësi jetike”, shprehet ajo.

Sa i përket kostove tona të larta, ato janë një sfidë për të qenë të sigurt, por nuk janë penguese për një destinacion premium si Zvicra.

“Në përgjigje të pandemisë, ne kemi zhvilluar një strategji për të forcuar elasticitetin dhe fleksibilitetin e industrisë sonë të turizmit. Me fjalë të tjera, ne po përpiqemi të vendosim një ekuilibër të flukseve turistike bazuar në nga janë ata, me 45% të turistëve që banojnë në Zvicër, 35% vijnë nga vendet fqinje dhe 20% vijnë nga më larg.Turistët zviceranë janë prioritet sepse garantojnë stabilitet për ofruesit e shërbimeve. Megjithatë, vendasit zakonisht udhëtojnë gjatë periudhës së pushimeve shkollore dhe në fundjavë dhe qëndrojnë më shpesh në apartamente pushimi”, – thotë presidentja e Switzerland Tourism.