Lajme

Berna dëshiron të testojë shitjen e kontrolluar të kokainës

Kryeqyteti i Zvicrës, Berna, ka sinjalizuar synimin e tij për të kryer një test shkencor pilot të shitjeve të kontrolluara të kokainës, përcjell albinfo.ch.

Me 43 vota kundër 18, Parlamenti i qytetit miratoi një mocion nga e majta alternative për të zgjatur gjykimet me kanabis për shitjen e ardhshme ligjore të kokainës.

Pavarësisht se e pranojnë se kokaina është një drogë e dëmshme, politikanët e Bernës besojnë se shitjet e mbikëqyrura mund të çojnë në kontroll më të mirë të lëndës narkotike.

Mocioni hasi në kundërshtim kryesisht nga partitë me prirje të djathtë dhe të qendrës, si Partia Popullore Zvicerane, Partia Radikale-Liberale, Partia Ungjillore. Ata argumentuan se një vendim i tillë duhet t’i lihet qeverisë federale.

Megjithatë, Franziska Teuscher, Drejtoresha e Arsimit, Çështjeve Sociale dhe Sportit në Bernë, theksoi se: “Qeveria ra dakord për projektet pilot të kanabisit vetëm nën presionin e qyteteve”.

Vota e Bernës synon t’i dërgojë një sinjal qeverisë dhe qyteteve të tjera për të shqyrtuar idenë.

Ky propozim për shitjen e kokainës u refuzua ngushtë nga Parlamenti i Bernës në vitin 2019, por një version i dytë që përmban më shumë kufizime mblodhi mjaftueshëm mbështetje shtesë nga Partia Social Demokrate e majtë për ta detyruar mocionin të kalonte të enjten.

Projektet pilot të shitjes së kanabisit tashmë janë duke u zhvilluar në Bazel, Cyrih dhe Lusanne. Berna pritet të ndjekë shembullin në vjeshtën e 2023 dhe Biel disa muaj më vonë, përcjell tutje albinfo.ch.