Koronavirusi: çast pas çasti

Kujt i lejohet të hyjë në Zvicër dhe në çfarë rrethanash

Megjithëse kontrollet kufitare janë liruar, bota ende nuk është kthyer në normalitet

Gjatë gjithë pandemisë, Zvicra ka mbyllur kufijtë e saj – madje edhe ato që nuk ishin mbyllur për më shumë se gjysmë shekulli.

Vetëm qytetarët, banorët dhe punëtorët ndërkufitar u lejuan të kalojnë në Zvicër gjatë pandemisë, përcjell albinfo.ch.

Që nga 15 qershori, udhëtimi midis shumicës së vendeve evropiane është rihapur, por kufizimet janë akoma ekzistuese për udhëtarët nga jashtë Evropës që të hyjnë në Zvicër.

BE njoftoi se 15 të ashtuquajturat “vende të sigurta” do të lejohen përsëri nga 1 korriku, me lëshimin e dukshëm të Shteteve të Bashkuara.

Vonë të mërkurën, më 1 Korrik, Zvicra tregoi se do të ndiqte vendimin e BE.

Një përfaqësues i Sekretariatit Shtetëror Zviceran për Migracionin i tha “The Local” më 1 korrik se nga 20 korriku, “Algjeria, Australia, Kanada, Gjeorgjia, Japonia, Maroku, Zelanda e Re, Ruanda, Koreja e Jugut, Tajlanda, Tunizia dhe Uruguai dhe shtetet e BE-së jashtë zonës së Shengenit (Bullgari, Irlandë, Kroaci, Rumani dhe Qipro) janë nga lista e vendeve me rrezik të lartë”.

Serbia dhe Mali i Zi janë lënë jashtë listës origjinale për shkak të shqetësimeve për shkallën e lartë e infeksionit, përcjell tutje albinfo.ch.

Pra, deri në 20 korrik, kujt i lejohet të hyjë në Zvicër dhe në çfarë rrethanash?

Udhëtimi evropian

Duke filluar nga qershori, Zvicra – bashkë me Bashkimin Evropian – ka filluar të ngadalësojë kontrollet e kufijve ngadalë.

Siç njoftoi “The Local” në Qershor, udhëtimi në shumicën e vendeve të tjera evropiane u lejua përsëri nga 15 qershor e tutje.

Zyrtarisht, kufizimet e udhëtimit u qetësuan midis Zvicrës dhe të gjitha vendeve të tjera të Bashkimit Evropian dhe EFTA në atë datë, me përjashtime për Norvegjinë, Finlandën dhe Danimarkën.

Në shumicën dërrmuese të rasteve, kjo është bërë në bazë të një marrëveshje reciproke – që do të thotë se banorët e këtyre vendeve u lejohet gjithashtu të hyjnë në Zvicër.

Udhëtimi për në dhe nga ‘vendet e treta’

Ndërsa të gjithë banorët e vendit Shengen dhe të BE mund të hyjnë në Zvicër, ata që janë jashtë bllokut – të njohur si ‘vendet e treta’ – janë të kufizuar nga hyrja, përcjell tutje albinfo.ch.

Kjo do të thotë që çdokush pa status të qytetarit/rezidentit evropian nuk do të lejohet të hyjë.

Aktualisht, banorët e vendeve jo-evropiane u është kufizuar hyrja në Zvicër.

Siç është raportuar nga “The Local”, BE hapi kufijtë e saj për udhëtarët nga 15 vende më 1 korrik: Algjeri, Australi, Kanada, Kinë, Gjeorgji, Japoni, Mali i Zi, Marok, Zelanda e Re, Ruanda, Serbia, Koreja e Jugut, Tajlanda, Tunizia dhe Uruguai.

Siç është bërë shumë e njohur, kjo nuk përfshin SH.B.A.

Ndërsa Zvicra nuk është anëtare e BE-së, deri në këtë pikë ka pasqyruar kryesisht vendimet e BE-së kur bëhet fjalë për hapjet e kufijve.

Një përfaqësues i Sekretariatit Shtetëror Zviceran për Migracionin i tha The Local se nga 20 korriku, “Algjeria, Australia, Kanada, Xhorxhia, Japonia, Maroku, Zelanda e Re, Ruanda, Koreja e Jugut, Tajlanda, Tunizia dhe Uruguai dhe shtetet e BE-së jashtë Shengenit zonë (Bullgari, Irlandë, Kroaci, Rumani dhe Qipro) nga lista e vendeve me rrezik të lartë”.

Kjo do të thotë që njerëzit që hyjnë nga këto vende do të lejohen ta bëjnë këtë.

A ka ndonjë përjashtim?

Anëtarët e familjes të qytetarëve të BE/EFTA ose banorët do të lejohen të hyjnë, pavarësisht nga statusi i kombësisë së tyre.

Ekzistojnë disa përjashtime për udhëtarët e punës, megjithëse ky udhëtim duhet të jetë thelbësor – d.m.th. ai duhet të bëhet personalisht – dhe miratimi i veçantë duhet të jepet.

Kushdo që ka nevojë për këtë aprovim duhet të kontaktojë autoritetet zvicerane në [email protected]

A duhet karantinë?

Aktualisht nuk ka kërkesa për karantinë pas mbërritjes në Zvicër.

Sidoqoftë, qeveria njoftoi më 1 korrik se një karantinë dhjetë-ditore do të vihej në vend në mbërritjet nga zonat ‘me rrezik të lartë’ nga 6 korriku e tutje – megjithëse një listë e vendeve nuk u dha.

Arritjet nga Suedia do të marrin temperaturën e tyre.