Ekonomi

Kur është krijuar Bankomati (ATM) i parë

Sot ka rreth tre milionë ATM në botë dhe parashikohet që deri në vitin 2020 të jenë një milion më shumë

Bankomati  ATM, një pajisje pa të cilën shumica prej nesh nuk mund ta “shtyjmë” muajin, festoi 52 vjetorin e saj këtë qershor, ditën kur pajisja e parë e tillë u instalua në vitin 1967 në një bankë në veri të Londrës, shkruan albinfo.ch.

Megjithëse John Shepard-Baron konsiderohet si shpikësi i ATM-së, i pari që ai mendonte të merrte para nga llogaria e tij duke përdorur një makinë ishte në fakt Luther George Simjian, një shpikës amerikan me origjinë armene, në vitin 1939.

Ideja e tij e frymëzoi bankën e “Citygroup”, e cila ofroi shërbimin për klientët e tyre. Megjithatë, vetëm disa muaj më vonë, banka njoftoi se ishte pezullimi i projektit për shkak të mungesës së interesimit të klientëve.

Pastaj për një kohë të gjatë askush nuk ishte i interesuar në zhvillimin e pajisjes, madje edhe pothuajse 30 vjet më vonë (1967), Barcleys Bank në Londër krijoi një ATM, i cili ishte fillimi i zhvillimit dhe përhapjes së ATM-ve në mbarë botën.

Kjo pajisje e parë e parave kishte një pengesë – domethënë, ajo përdorte kartat një herë me një sasi të vetme prej dhjetë kilogramësh.

Mundësia që ATM-të ngriten në një nivel më lart u prezantuan një vit më vonë, dhe është realizuar  nga Donald Wetzel nga Dallas. Ai u ka mundësuar njerëzve që të përdorin një ATM për një funksion bazë – për të ngritur ndonjë shumë, me kusht që ta kenë atë në llogari.

Disa nga bankomatët e parë nuk ia kthyen kartelën menjëherë përdoruesve, por ata duhej të shkonin në zyrën më të afërt të filialit të bankës.

Sot ka rreth tre milionë ATM në botë dhe parashikohet që deri në vitin 2020 të jenë një milion më shumë.

Numri më i madh i ATM-ve për milion banorë në rajonin e Evropës Perëndimore ka Portugalia me 1,540.

Mbretëria e Bashkuar ka 1,074 dhe mesatarja evropiane është 960.

Numri më i vogël i ATM-ve për milion banorë në Evropë ka Suedia, vetëm 333.


 Të tjera nga Ekonomi