Lajme

Ndalimi i mbulimit të fytyrës në Zvicër nxit debate

Gjobat deri në një maksimum CHF 1,000 do të jenë të mundshme pasi ligji të hyjë në fuqi

Së shpejti do të jetë e paligjshme mbulimi i fytyrave në publik në Zvicër pasi parlamenti federal votoi në favor të një ndalimi, raportoi RTS.

Me 151 kundrejt 29 votave, parlamenti pranoi ligjet e reja të hartuara në përgjigje të një votimi të suksesshëm të njohur si referendumi kundër burkës. Më 7 mars 2021, një votim për ndalimin e mbulimit të fytyrës u pranua nga 51.2% e votuesve zviceranë, përcjell albinfo.ch.

Ndryshimet ligjore tani janë miratuar nga parlamenti dhe dhoma e lartë e Zvicrës. Gjobat deri në një maksimum CHF 1,000 do të jenë të mundshme pasi ligji të hyjë në fuqi.

Një numër përjashtimesh lejohen sipas rregullave të reja, veçanërisht mbulimi i fytyrës në avionë, konsullata dhe vendet e adhurimit. Do të lejohen gjithashtu përjashtime që lidhen me domosdoshmërinë, si maska ​​për fytyrën për t’u mbrojtur nga të ftohtit gjatë skijimit dhe maskat mjekësore.

Në disa situata, mbulimi i fytyrës do të lejohet gjatë protestave nëse autoritetet e lejojnë këtë. Ky përjashtim përqendrohet në rëndësinë më të madhe të lejimit të lirisë së shprehjes dhe të drejtës për të demonstruar.

Aktualisht, kantonet Ticino dhe St Gallen kanë ndalime për mbulimin e fytyrës publike. Gjobat janë vendosur rrallë në Ticino dhe asnjëherë në St. Gallen, ku ndalimi ka qenë në fuqi prej pesë vitesh.

Disa argumentojnë se një ndalim është i pakuptimtë pasi pak njerëz në Zvicër mbulojnë fytyrat e tyre dhe kur e bëjnë këtë, pak anëtarë të publikut shqetësohen nga kjo.