Tematike

Në Ditën e Holokaustit: Për kujtimin dhe dinjitetin njerëzor

“Sot është saktësisht një vit nga dita kur të mbijetuarit e kampit shfarosës Aschwitz-Birkenau dhe përfaqësues qeverish nga e gjithë bota në arealin e ish kampit përkujtuan viktimat e regjimit tëdhunshëm nacionalsocialist”, thuhet në fillim të mesazhit përshëndetës të presidentit të federatës, Johann N. Schneider-Ammann në ditën e kujtimit të viktimave të holokaustit, më 27 janar 2016.

Që nga çlirimi i kampit kanë kaluar më shumë se 70 vjet. Është me rëndësi të theksohet se të mbijetuarit me atë rast (në përvjetorin e 70, vitin e kaluar) ishin në qendër të vëmendjes pasi që ata janë dëshmitarët e fundit dhe në moshë të shtyrë kështu që së shpejti nuk do të ketë më asnjë në mesin tonë, i cili nga përvoja e vet e dhimbshme personale mund të thotë: «Ka ndodhur, unë e kam përjetuar mbi trupin tim dhe rrjedhimisht mund të ndodhë sërish. Rezistojuni fillimeve».

Arritja e çlirimtarëve, për ata pak robër të mbetur gjallë, e që ishin në shterrim të fuqisë, ishte një çlirim. Që atëherë, kuptimi i kësaj date, 27 janarit 1945 shkon larg më shumë se sa kujtimi i një ngjarjeje personale dhe simbolizon fundin e vuajtjes, nisjen e një fillimi të ri e të vështirë për të mbijetuarit dhe lindjen e gjakimit të ndjerë fuqishëm për një paqe të qëndrueshme. Kjo ka marrë kuptim universal për dhembjen e paimagjinueshme, të cilën njerëzit mund t`ia shkaktojnë njëri tjetrit.

71 vjet janë një kohë e gjatë. A ia dalin që të informojnë, të edukojnë dhe të sensibilizojnë këto manifestime përkujtimore që në këtë ditë mbahen në shumë vende? A kontribuojnë këto manifestime në ngritjen e një bote më të mirë, më paqësore, pa urrejtje dhe pa diskriminim? Unë druaj se edhe në të ardhmen do të ketë njerëz që e mohojnë holokaustin, e relativizojnë atë ose e «zbusin» dhe konstatoj se thirrje për urrejtje ndaj të huajve, antisemitizëm, diskriminim e dhunë, vazhdon të ketë edhe sot. Dhe megjithatë besoj fuqishëm në domosdonë për t`u angazhuar me vendosmëri për një botë në të cilën do të respektohet dinjiteti i të gjithë njerëzve. Dhe besoj fuqishëm në forcën e solidaritetit, humanitetit dhe të kujtimit, ka thënë në vazhdim presidenti.

Ne bëhemi sot bashkë sepse me vrasjen sistematike të miliona njerëzve të pafajshëm në mes të Evropës është hapur një plagë e madhe në një ind të ndjeshëm të botës, e cila ende nuk është shëruar», ka thënë Ammann. Ai ka përmendur edhe kontributin e Zvicrës për shpëtimin dhe integrimin e të mbijetuarve nga holokausti.

“Çfarë  ka ndodhur nuk mund të zhbëhet. Por ne mund të japim një shenjë për një botë në të cilën dinjiteti i njerëzve nuk do të jetë vetëm një floskulë por realitet i jetuar, për çdo ditë dhe në çdo vend”.

Sikur shumë vende të botës, edhe Zvicra i bashkohet shënimit të ditës së Holokausttit. Në vitin 2017 Zvicra do të marrë drejtimin e International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Kandidaturën e ka mbeshtetur Këshilli Federal ndërsa 31 shtete të IHRA-s në nëntor 2015 e kanë pranuar kandidimin e Zvicrës.

Sonte në Yehudi Menuhin Forum në Bernë mbahet një mbrëmje përkujtimore për viktimat e holokastit ku do të marrin fjalën përfaqësues të parlamentit dhe të qeverisë, thuhet në fund të komunikatës


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI