Tematike

Në Zvicër rritet shqetësimi për rënien e cilësisë në arsim

Në një numër në rritje shkollash në arsimin fillor u është dashur të përdorin personel që nuk ka kualifikim profesional si mësues.

Shoqata e mësuesve ka paralajmëruar rënie të cilësisë së arsimit në shkollat ​​zvicerane për shkak të mungesës së stafit të certifikuar, raporton Albinfo.ch.

Kryetarja e shoqatës, Dagmar Rösler, tha në një konferencë për media se një numër në rritje shkollash në arsimin fillor u është dashur të përdorin personel që nuk ka kualifikim profesional si mësues.

Rösler tha se situata ishte kritike në disa rajone, veçanërisht në pjesën gjermanishtfolëse të vendit dhe se shkollat ​​shpesh kishin probleme në plotësimin e pozitave me afrimin e sezonit të ri shkollor.

Ajo shtoi se mungesa e stafit të kualifikuar mund të çojë në një numër në rritje të nxënësve në shkollat ​​private ose prindërve që aplikojnë për shkollim në shtëpi.

Megjithatë, ajo tha se nuk kishte statistika të besueshme kombëtare, pasi arsimi është përgjegjësi e 26 kantoneve, të cilat janë kryesisht autonome në sistemin federal të Zvicrës.

Shoqata përsëriti kërkesën e saj për paga më të larta për të siguruar që puna e mësuesit të mbetet tërheqëse.

Në disa intervista në gazeta, Rösler ka thënë se vendet në kolegjet e trajnimit të mësuesve ishin plotësuar plotësisht, porse do të duheshin disa vjet përpara se këta studentë të jenë gati për të filluar karrierën e tyre në një shkollë.

Shoqata përfaqëson rreth 55,000 mësues, veçanërisht në pjesën kryesore gjermanishtfolëse të Zvicrës./Albinfo.ch


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI