Lajme

Në Zvicër vjen butoni “Unë votova” në Facebook

Thuhet se për herë të parë në zgjedhjet parlamentare në Zvicër votuesit do të jenë në gjendje të klikojnë një buton në Facebook, duke thënë: “Unë kam votuar”.

Gazeta zvicerane “Siwissinfo.ch” ka ngritur një pyetje: A është kjo thjesht një përpjekje për të rritur pjesëmarrjen apo diçka më të gabuar?

“Sot është dita e zgjedhjeve!” Ose diçka e ngjashme do t’i inkurajojë përdoruesit e Facebook-ut në Zvicër të shkojnë në votimet e së dielës.

Po ashtu përdoruesit e rrjetit social me bazë në Kaliforni do të jenë në gjendje të klikojnë në një buton të vogël, duke thënë se ata kanë votuar, të cilat më pas mund të shihen në llogarinë e tyre.

Kjo u konfirmua nga një zëdhënës i Facebook.

Në SHB butoni u përdor për herë të parë në vitin 2008. Jashtë SHBA-së është përdorur në zgjedhje dhe referendumet, përfshirë referimin e pavarësisë skoceze në vitin 2014, referendumin e Brexit në vitin 2016 dhe zgjedhjet presidenciale të SHBA-së në 2016 që panë që Donald Trump mundi Hillary Clinton.

Gazeta zvicerane në këtë artikull shkruan se rreth 3.8 milionë zviceranë vlerësohen të jenë aktivë në Facebook çdo muaj dhe 2.9 milionë çdo ditë. Nga këto, rreth një milion janë nga 20-30 vjeç.

“Demokracia jeton nga pjesëmarrja qytetare”, tha zëdhënësi Berner Zeitung. “Kjo është arsyeja pse ne po u kujtojmë njerëzve në lajmet e tyre të lajmeve në Facebook të shkojnë dhe të votojnë”, u shpreh ai.

Nga ana tjetër, Jürg Tschirren, redaktori dixhital i radios publike zvicerane, SRF, beson se është thjesht lidhje “e menaxhimit të imazhit” nga ana e Facebook, e cila dëshiron ta paraqesë veten si një shtyllë të shoqërisë civile dhe t’u kujtojë banorëve për detyrën e tyre qytetare. “Facebook mund ta bëjë këtë si asnjë medium tjetër në Zvicër”, thotë ai.

Gjithashtu, Berner Zeitung tha se butoni do të shfaqet për të gjithë përdoruesit e Facebook në Zvicër të moshës 18 vjeç e më shumë – si dhe të huajt, të cilët nuk mund të votojnë lidhjen e jashtme. Nuk është e qartë se kur do të shfaqet saktësisht butoni, por në zgjedhjet e fundit në Austri u shfaq në mbrëmje para votimit, përcjell albinfo.ch.