Manifestime

Nëntori do të sjellë shumë ndryshime në Zvicër

Muaji nëntor do të sjellë disa ndryshime në disa fusha në Zvicër

Gazeta zvicerane ‘The Local ch’ ka përgatitur një artikull që u kushtohet ndryshimeve më domethënëse që do të ndodhin në Zvicër në muajin nëntor.

Përveç hijet që zgjaten dhe pemët që derdhin gjethet e tyre të portokallta, ka shumë më tepër për të ndryshuar në Zvicër në nëntor 2019.

Këtu janë disa nga ndryshimet më të rëndësishme për të cilat duhet të dini.

Ajo se çfarë do të ndryshojë në nëntor të këtij viti janë kartat e identitetit të të huajve në Zvicër.

Nga 1 nëntori 2019, kartat e identitetit të të huajve, të cilat u janë lëshuar deri tani me bazë letre në Zvicër, do të zëvendësohen.

Kartat e reja të identitetit, të bëra nga plastika në formë karte krediti, do të ngjajnë me ato në vendet fqinje të Bashkimit Evropian.

ID-të e mbështetur në letër do të mbeten të vlefshme, por do të zëvendësohen nga ID-të më të reja, kur të paraqiten për rinovim të planifikuar.

Kostoja e lidhur me ID përcaktohet të mbetet e njëjtë.

Qeveria zvicerane ka thënë që ID-të e reja do të jenë më të sigurta dhe do të jenë më të lehta për t’u administruar.

Pushimet e nëntorit

Për shumë prej nesh, shikimi i kalendarëve në nëntor do të thotë që kemi vetëm dy muaj deri në sezonin e festave.

Sidoqoftë, në disa kantone zvicerane, festa mund të fillojë më herët – me 1 nëntor një festë publike të planifikuar për Ditën e Gjithë Shenjtorëve.

E gjithë Dita e Shenjtorëve është vërejtur në 15 nga 26 kantonet e Zvicrës. Kjo ditë festohet në Aargau, Appenzell Innerrhoden, Fribourg, Glarus, Jura, Lucerne, Nidwalden, Obwalden, St. Gallen, Schwyz, Solothurn, Ticino, Uri, Valais dhe Zug.

Greva e klimës

Ndryshimi i stinëve gjatë viteve të kaluara ka pasuar ndryshime, sipas të cilës dimrat në Zvicër nuk janë ashtu siç kanë qenë më parë.

Ndaj ndryshimit të klimës është planifikuara për tërë muajin nëntor, ngjarja madhore ku do të mbahet një protestë në 29 nëntor. Mbi 100 qytete janë caktuar të marrin pjesë në protestën e koordinuar.

Black Friday: Lë të bëjmë pazar

Me Krishtlindjet vetëm rreth qoshes ka të ngjarë të jetë koha që të paktën të tërhiqni vëmendjen tuaj në blerjet e nevojshme (dhe mbase të panevojshme).

‘E Premtja e Zezë’ po arrin në Zvicër, duke i dhënë kujtdo që është i organizuar dhe i përgatitur sa duhet shanset për të kursyer.

‘E Premtja e Zezë’ zhvillohet në 29 nëntor, me shumë shitës me pakicë, si dhe dyqane më të mëdha dhe ofrues të porositjes me postë në bord, përcjell albinfo.ch.