Lajme

Nga ujqërit te rrëqebulli: Ku në Zvicër mund të hasni grabitqarë?

Hapësirat natyrore të Zvicrës janë vërtet mahnitëse dhe janë një arsye pse vendi konsiderohet një destinacion i klasit botëror për sportet në natyrë. Sidoqoftë, është një hapësirë ​​e përbashkët me një shumëllojshmëri të gjerë të specieve grabitqare.

Le të jemi të qartë: Shanset për t’u kërcënuar, aq më pak për të takuar një kafshë të egër në Zvicër janë tepër të vogla.

Thënë kështu, është gjithmonë mirë të dimë se ku mund të gjenden specie të mëdha mishngrënëse në gjithë vendin, transmeton albinfo.ch.

Kjo pamje bëhet shumë më e qartë me publikimin këtë javë të raportit vjetor të Fondacionit Kora për Ekologjinë e Predatorëve dhe Menaxhimin e Jetës së Egër, i cili përshkruan shpërndarjen dhe bollëkun e disa llojeve të grabitqarëve.

Ujqërit

Ashtu si shumë vende evropiane, speciet vendase të ujqërve – veçanërisht speciet mbizotëruese të ujkut gri – u zhdukën praktikisht në Zvicër në fillim të shekullit të njëzet.

Kjo ishte për shkak të rritjes së pastrimit të habitateve të tyre vendase, si dhe shkatërrimeve për të mbrojtur bagëtinë. Ujku i fundit i njohur i vrarë për më shumë se një shekull në Zvicër u qëllua në Irigna në kantonin e Ticino në 1871.

Afërsia e Zvicrës me Italinë do të çonte në një ringjallje të pasurive të tyre. Pasi ujqërit gri morën mbrojtje nga qeveria italiane në vitin 1971, numri i tyre u rrit në anën e largët të Alpeve.

Pas disa pamjeve të shpërndara të ujqërve gri të vetëm gjatë mesit të shekullit të njëzetë, ujqërit filluan të kalonin Alpet në grupe në Zvicër në mesin e viteve nëntëdhjetë – dhe ata u vunë nën mbrojtje.

Në vitin 2023, u gjetën dëshmi të 313 ujqërve në Zvicër, me 232 prej mostrave me origjinë nga kafshë të gjalla. Janë vëzhguar 122 këlyshë ujku.

Testimi gjenetik në të njëjtin vit ka zbuluar se ka afërsisht 37 tufa ujqërsh të shpërndara në gjithë Zvicrën, me përqendrimet më të mëdha që gjenden në kantonet Valais, Ticino, Graubünden dhe St Gallen.

Megjithatë, kjo ringjallje e ujqërve është përballur me rezistencë. Fermerët kanë bërë një fushatë prej kohësh për një kult për të mbrojtur bagëtinë, megjithëse një propozim kohët e fundit u braktis për shkak të shqetësimeve mbi shtrirjen e tij.

Megjithatë, alpinistët që shkojnë në këto rajone nuk duhet të kenë frikë. Fondacioni Kora sugjeron se ujqërit janë krijesa të ndrojtura që në përgjithësi përpiqen të shmangin kontaktin njerëzor. Në fakt, fataliteti i fundit i shkaktuar nga një ujk kudo në Evropë ndodhi në Spanjë mbi 50 vjet më parë.

Rrëqebulli

Popullsia e rrëqebullit në Zvicër – një anëtar i familjes së maceve të egra – gjithashtu ka parë rritje gjatë të njëjtës periudhë kur ujqërit u rishfaqën.

Ashtu si ujqërit, shkatërrimi i habitateve të rrëqebullit dhe eliminimi i disa prej specieve të tyre të preferuara të gjahut nënkuptonin që rrëqebulli i fundit për disa dekada u dokumentua në Simplon Pass në 1904.

Në vitet 1970, ndërsa shqetësimet mjedisore filluan të informonin politikën e qeverisë, u ndërmor një përpjekje për të rivendosur popullatat e rrëqebullit.

Në vitin 1971, një çift rrëqebulli u mor nga malet Karpate dhe u lëshua në natyrë në kantonin Obwalden, me lëshime të mëvonshme në Jura.

Të dhënat më të fundit nga viti 2019 tregojnë se aktualisht në Zvicër jetojnë rreth 250 rrëqebuj, me përqendrimet më të larta në Vaud, Jura, Bern, Solothurn dhe Aargau. Popullata të tjera të rëndësishme mund të gjenden në Bern, Lucern, Schwyz dhe Graubünden.

Fondacioni Kora thekson se rrëqebulli nuk paraqet rrezik për njerëzit, vetëm rrallë sulmon bagëtinë.

Arinjtë

Së fundi, disa mund ta kenë ngushëlluese të dinë se ka pothuajse zero shanse për të takuar një ari në ecjen e tyre të ardhshme zvicerane.

Pasi ariu i fundit kafe në Zvicër u vra në Graubünden në vitin 1904, ka pasur pak “dëshmi” gjatë shekullit të ardhshëm, pa asnjë deri në vitin 2005.

Deri më sot, arinjtë zakonisht vërehen vetëm duke migruar drejt dhe nga Zvicra përmes kantonit Grisons, dhe asnjë nuk ka vendosur një prani të përhershme për shumim. Herë pas here, individët beqarë enden më tej. Ka pasur raportime për arinj gjatë viteve në kantonet e Bernës, Grisons, Lucern, Nidwald, Obwald, Schwyz, Ticino, Uri dhe Valais.

Ndërsa Fondacioni Kora thotë se arinjtë e murrmë tërhiqen veçanërisht për të gjetur foragjere pranë vendbanimeve njerëzore, mungesa e madhe e arinjve çdo vit sugjeron se nuk ka arsye për t’u shqetësuar.

Po çakajtë e artë?

Çakali i artë, një mishngrënës i ngjashëm me ujkun, është tepër i rrallë në Zvicër. Ka pasur pamje të konfirmuara vetëm në kantonet e Cyrihut dhe Graubünden.