Lajme

Numri i banorëve me shtetësi të dyfishtë në Zvicër

Pak më pak se një e pesta e të gjithë njerëzve që jetojnë në Zvicër kanë të dyja shtetësinë zvicerane plus një pasaportë të një vendi tjetër.

Përqindja e zviceranëve me shtetësi të dyfishtë vitin e kaluar mbetet në 19% të të gjithë popullsisë, e njëjtë me 2019-ën, sipas statistikave të fundit, transmeton albinfo.ch.

Shumica e shtetasve të dyfishtë kanë gjithashtu një pasaportë italiane (23%), e ndjekur nga frëngjisht (11%) dhe gjermane (9%) – të gjitha këto janë vende fqinje.

Zyra Federale e Statistikave raportoi të enjten se dy të tretat e shtetasve të dyfishtë fituan shtetësinë e tyre zvicerane përmes natyralizimit, ndërsa vetëm një e treta ishin zviceranë në lindje.

Përqindja e shtetasve të dyfishtë që jetojnë në Zvicër është rritur ndjeshëm që nga viti 2010, kur ata përfaqësonin 14% të të gjithë popullsisë.Në vitin 2018, Zvicra lehtësoi kërkesat për shtetësi për personat e moshës 25 vjeç e lart që jetojnë në Zvicër që kanë lidhje me shtetin alpin.