Lajme

Nxënësit zviceranë, dy muaj prapa me mësime, për shkak të koronës

Nxënësit në nivel botëror, kanë humbur më shumë se një të tretën e materialit mësimor. Ndërsa në Zvicër, ata kanë humbur një të gjashtën

Sipas një studimi ndërkombëtar të realizuar në shkallë të gjerë, pandemia e koronës ka ngadalësuar ndjeshëm përparimin e të nxënit të nxënësve, transmeton albinfo.ch. Zvicra, megjithatë ka performuar më mirë se vendet e tjera.

Në përgjithësi, nxënësit, sipas studimit, kanë humbur më shumë se një të tretën e materialit mësimor të një viti normal shkollor. Ndërsa në Zvicër, megjithatë, ata kanë humbur vetëm rreth një të gjashtën.

Deficiti i nivelit të të mësuarit është shumë më i theksuar në matematikë sesa në lexim, shkruajnë autorët nga Franca, Suedia dhe Britania e Madhe në studimin e publikuar në revistën “Nature Human Behaviour”.

Ata e justifikojnë këtë duke thënë se prindërit dhe fëmijët më shumë ndodhë të lexojnë së bashku në shtëpi sesa të zgjidhin probleme matematikore, shkruan srf.ch.

Arsyeja e mungesës së përparimit në mësime është mbyllja e shkollave gjatë pandemisë. Autorët e studimit vlerësojnë se 95 për qind e të gjithë nxënësve të shkollave në mbarë botën janë prekur nga kjo. Problemet e shëndetit mendor dhe fizik mund të kenë përkeqësuar deficitet, sipas autorëve.

Në përgjithësi, përparimi në të mësuar ka pësuar më shumë te fëmijët me status të ulët socio-ekonomik, transmeton albinfo.ch. “Kjo sugjeron që pabarazitë arsimore midis fëmijëve me prejardhje të ndryshme janë përkeqësuar gjatë pandemisë,” shkruajnë autorët në studim.

Autorët kanë zbuluar gjithashtu se ndërkohë deficitet e të mësuarit qenë shfaqur në fillim të pandemisë, ato nuk u ulën ose u rritën ndjeshëm as me kalimin e kohës.

Studimi bazohet në një meta-analizë të 42 studimeve nga 15 vende me të ardhura të larta dhe të mesme ,të publikuara midis marsit 2020 dhe gushtit 2022. Shumica e studimeve të analizuara kishin të bënin me Britaninë e Madhe dhe SHBA, dy studime kishin të bënin me Zvicrën.

Në vendet me të ardhura mesatare si Brazili dhe Meksika, deficiti i të mësuarit ishte më i madh se në vendet me të ardhura të larta si Zvicra, apo SHBA dhe Britania e Madhe.

Është e paqartë se sa rëndë janë prekur fëmijët nga vendet me të ardhura të ulëta nga mungesa e të mësuarit. Nuk ka studime përkatëse nga këto vende.