Lajme

OBSH: Vdekjet nga Covid-19, tri herë më shumë se sa raportohen

Organizata Botërore e Shëndetësisë është shprehur e shqetësuar për trajtimin e Covid-19 në mbarë botën. Po kryhet shumë pak vaksinim dhe njerëzit nuk po marrin masa të mjaftueshme mbrojtëse, tha grupi me bazë në Gjenevë, shkruan swissinfo.

“Edhe pse nuk jemi në krizë, Covid-19 mbetet një kërcënim për shëndetin global”, tha të premten në Gjenevë ekspertja e OBSH-së, Maria Van Kerkhove, transmeton albinfo.ch.

Sipas saj, po merren shumë pak masa mbrojtëse, duke përfshirë mbajtjen e maskave, ku shumë njerëz mblidhen në hapësira të mbyllura, mbajtjen e njerëzve në shtëpi nëse shfaqin shenja sëmundjeje dhe mbajtjen e dhomave të ajrosura mirë. Gjithashtu duhet bërë më shumë për të hetuar dhe trajtuar më mirë pasojat afatgjata të një infeksioni.

Sipas Van Kerkhove, vlerësohet se 6% e njerëzve që kanë një infeksion korona me simptoma përjetojnë komplikime afatgjata. Këto përfshijnë lodhje të rëndë, por edhe gjendje neurologjike dhe sëmundje të zemrës.

Komplikimet afatgjata ndodhin kur simptomat vazhdojnë për më shumë se tre muaj. OBSH është e shqetësuar se cilat pasoja do të jenë ende të dukshme pas pesë ose më shumë vitesh. Të gjitha këto janë arsye të mira për të shmangur sa më shumë infeksionet. Vaksinat mbrojnë nga rastet e rënda. Të moshuarit mbi 75 vjeç dhe të rinjtë me sëmundje të tjera ose sistem të dobët imunitar në veçanti duhet të marrin një vaksinë përforcuese çdo gjashtë deri në dymbëdhjetë muaj.

OBSH kritikon faktin se nuk ka pothuajse asnjë testim në shumë vende. Numri aktual i rasteve ka të ngjarë të jetë shumë më i lartë se rastet e raportuara. Hetimet e ujërave të zeza sugjerojnë se virusi po qarkullon 2 deri në 19 herë më shumë sesa sugjerojnë shifrat e raportuara. Deri në fund të vitit 2023, rreth shtatë milionë vdekje nga Covid-19 ishin raportuar në OBSH. Shifra e vërtetë ka të ngjarë të jetë të paktën tri herë më e lartë, tha Van Kerkhove.