Lajme

Rekord: Paga e shefit të kompanisë Novartis arrin në 16.25 milionë franga

Nga 16 kompanitë që kanë publikuar tashmë raportin vjetor 2023, dymbëdhjetë nga pagat dhe pagesat e bonusit për CEO janë mbi vlerën e vitit të kaluar

Pagat dhe shpërblimet e CEO-ve (shefave ekzekutivë) të tridhjetë kompanive më të mëdha zvicerane të listuara (SLI) u rritën sërish vitin e kaluar. Lider në këtë listë është CEO i kompanisë së madhe farmaceutike, Novartis, Vas Narasimhan, transmeton albinfo.ch.

Novartis madje ka vendosur kështu një rekord të ri me kompensimin e saj për CEO, që nga miratimi i iniciativës kundër zhvatjes, e cila ishte votuar nga populli zviceran, në vitin 2013.

Në vitin 2023, Narasimhan ka marrë një kompensim total prej 16.25 milionë frangash – më shumë se çdo menaxher tjetër i një kompanie të listuar që nga viti i përmendur 2013.

Krahasuar me vitin 2022, kompensimi total i Narasimhanit pothuajse është dyfishuar vitin e kaluar, sipas raportit vjetor. Arsyeja e rritjes mbështetet, sipas kompanisë, në faktin se nën drejtimin e tij Novartis ka arritur ose ka tejkaluar të gjitha objektivat e vendosura në programet e bonusit.

Megjithatë, rritja vërehet edhe në kompanitë e tjera, jo vetëm në Novartis, shkruan sda.ch. Në vitin 2023 shpërblimi i shumicës së kompanive të listuara në Indeksin e Liderëve Zviceranë (SLI) ishte më i lartë se një vit më parë. Këtë e tregon një vlerësim fillestar i raporteve vjetore nga agjencia e lajmeve AWP. Sidoqoftë, një numër raportesh vjetore janë ende të pazgjidhura, duke përfshirë ato nga banka kryesore UBS dhe grupi i sigurimeve Cyrih.

Nga 16 kompanitë në SLI që kanë publikuar tashmë raportin vjetor 2023, dymbëdhjetë nga pagat dhe pagesat e bonusit për CEO janë mbi vlerën e vitit të kaluar, përcjell albinfo.ch. Mesatarisht, kompensimi total për CEO është rritur për rreth 7 për qind.