Shkurt.ch

Pesë vende pune në Zvicër me kërkesa befasuese

Kur bëhet fjalë për numrin e profesioneve, Zvicra është rreth mesatares evropiane. Por kërkesat specifike për të bërë punë të caktuara mund t’ju habisin.

Qeveria lëshoi ​​një raport të mërkurën në lidhje me gjendjen në aktivitetet profesionale, duke pranuar se vendosja e shumë shiritave të kuq mund të minojë konkurrencën ekonomike.

Po ashtu, raporti arriti në përfundimin se, në kundërshtim me atë që disa mund të presin në një vend si Zvicra, vendi ka 177 profesione të listuara në krahasim me mesataren evropiane të 202 – dhe 543 profesionet e përfshira në listën e profesioneve, në Hungari, shkruan “swissinfo.ch”.

Çuditërisht, shumë nga profesionet janë në fushat e shëndetit dhe arsimit, por ka edhe shumë profesione dhe kërkesa të tjera që mund të mos i prisni.

Udhëzues malesh – Ligji federal për punonjës malorë  dhe sportesh të tjera me rrezik të lartë hyri në fuqi në vitin 2014 dhe mbulon ecjen malore, kërcimin me litar (Baungee jumping) lundrimin në kanione etj. Përtej aftësive themelore të orientimit, udhëzuesit që ecin në terrene të vështira të ekspozuara kërkohet të kenë njohuri themelore për përdorimin e sopatave të akullit dhe litarëve, si dhe çizme të forta  për ecje malore.

Osteopati – Dietologët, optometristët dhe osteopatët në mesin e disa profesioneve të tjera do të rregullohen në nivelin federal duke filluar nga viti 2020. Për atë që qeveria i quan mjete natyrale ose të mjekësisë alternative, siç është janë Ayurvedic, homeopatia dhe ilaçet kineze, kërkesat ndryshojnë sipas kantonit. Ticino, për shembull, ka rregullore gjithëpërfshirëse; Vaud nga ana tjetër nuk ka asnjë.

Kujdestari i kafshëve – Ekziston një seri kërkesash për këdo që merret me kujdesin për kafshët shtëpiake ose të egra. Për shembull, dikush është përgjegjës për kastrimin e kafshëve ose për prerjen e brirëve të tyre dhe për këtë i duhet një trajnim me një certifikim zyrtar. Por edhe një kujdestar i kafshëve në një dyqan të kafshëve shtëpiake duhet të ketë trajnim të veçantë në marrjen e kafshëve ose të paktën trajnime si një asistent i specializuar në dyqanet e kafshëve shtëpiake.

Detektivi privat – Rreth 14 kantone kërkojnë që detektivë privatë të kenë një licencë. Vetëm kantoni Ticino kërkon që “Sherlock Holmes” privat të jetë shtetas zviceran.

Shërbimi i ushqimit – Dy kantonë, Fribourg dhe Valais, kërkojnë që secili që do të gatuajë për një palë të tretë, nga shtëpia apo një lokal tjetër, të ketë një licencë. Përtej shfaqjes së pajtueshmërisë me standardet themelore të shëndetit dhe higjienës, furnizuesit e ushqimit në Friburg  gjithashtu duhet të kenë një leje qëndrimi të vlefshme ose nënshtetësi të BE / EFTA, përcjell albinfo.ch.