Lajme

Po përgatiteni për pushime dimërore në Austri?

Llogaritni kosto 20 për qind më të lartë

Çmimet e ngrohjes dhe energjisë elektrike po rriten në Austri, por qeveria federale dhe ajo shtetërore kanë kërkuar mënyra për të frenuar rritjen ose për të zbutur efektet e tyre.

Në qershor u njoftua një paketë prej 6 miliardë eurosh për të luftuar ndikimin në rritje të kostos së jetesës tek banorët, siç raportoi The Local. Ai përfshinte rritjen e shtesave familjare, uljen e taksave dhe pagesat e njëhershme të mirëqenies, duke përfshirë 500 € Klimabonus që (pothuajse) çdo person i vetëm që jetonte në vendin alpin kishte të drejtë, transmeton Albinfo.ch.

Ndihmoi në lehtësimin e efekteve të inflacionit, por nuk ndaloi çmimet e dorëheqjes. Në tetor, Austria njoftoi se inflacioni arriti në nivelin më të lartë të 70 vjetëve, në 10.5 për qind. Përsëri, energjia shtëpiake ishte nxitësi kryesor i çmimeve, e ndjekur nga kostot e karburantit për transport dhe ushqim (ushqim ushqimor dhe restorante).

Gjithashtu, çmimet e restoranteve dhe hoteleve janë rritur me 10.5 për qind vitin e kaluar.

Duke qenë se çmimet nuk pritet të ulen ndjeshëm së shpejti, duhet të përgatiteni për një pushim dimëror më të shtrenjtë, veçanërisht nëse jeni duke bërë ski, pasi çmimet e resorteve të skive dhe lejeve të skive tashmë kushtojnë deri në 20 për qind më shumë se vitin e kaluar.

Megjithatë, çmimet në rritje nuk do të thotë se Austria ka një rrezik të lartë në lidhje me furnizimin e saj. Vendi alpin është i pajisur mirë për furnizim me energji elektrike – me pjesën më të madhe të energjisë së tij që vjen nga hidrocentralet ose fermat e energjisë së erës.

Në total, rreth 80 për qind e energjisë elektrike të Austrisë vjen nga burimet e rinovueshme dhe vendi ka një përqindje të lartë të “furnizimit të sigurisë”.

Austria ishte gjithashtu një nga vendet e para që vendosi një frenim të çmimit të energjisë elektrike, duke subvencionuar pjesërisht faturat e energjisë edhe për ata që kanë vetëm një shtëpi të dytë në vend.