Lajme

Pritet ulje e çmimeve të shtëpive malore zvicerane

Çmimet e patundshmërive kanë qenë gjithmonë më të larta në Zvicër se pothuajse kudo tjetër në Evropë.

Një nga arsyet kryesore për këtë është se Zvicra është një vend shumë i vogël, ku toka për ndërtim është e pakët, dhe për rrjedhojë është e shtrenjtë, shkruan thelocal.ch.

Të nxitura nga inflacioni si dhe nga normat më të larta të hipotekave, çmimet e pasurive të paluajtshme në Zvicër janë rritur në vitet e fundit, veçanërisht në zonat me kërkesë të lartë në ose afër qyteteve dhe në zonat turistike të njohura, si Alpet zvicerane.

Që nga viti 2021, të nxitur nga rritja e kërkesës për shtëpi, si dhe detyrimi për punë në shtëpi që ishte në fuqi disa herë gjatë pandemisë, çmimet e shtëpive u rritën me pothuajse 10%

Kjo ishte rritja më e madhe e çmimeve që nga viti 2008, sipas raportit të UBS Alpine Property Focus.

“Kufizimet e udhëtimit të shkaktuara nga pandemia dhe kërkesat për të punuar nga shtëpia shkaktuan një vrapim të madh në pronat e pushimeve. Dëshira për të pasur një shtëpi në male u nxit nga ecuria e mirë ekonomike në vitin 2021, pasi të ardhurat dhe asetet e familjeve gjithashtu u rritën paralelisht”, thuhet në raport, përcjell albinfo.ch.

Këtë vit pritet që të ulet çmimi i shtëpive malore.

“Ne presim që çmimet të ngecin mesatarisht këtë vit, ato madje mund të bien pak,” tha analisti i pasurive të paluajtshme të UBS, Maciej Skoczek.

“Në vitet e ardhshme, ne ka të ngjarë të shohim një kthesë: çmimet e shtëpive të pushimit do të zhvillohen nën mesataren e tregut më të gjerë. Ky është i ndryshëm nga modeli që kemi parë deri tani,” shtoi ai, shkruan thelocal.ch.

Çmimet në disa zona turistike, megjithatë, mbeten më të larta se në të tjerat, kështu që shumë varet nga vendi ku dëshironi të blini.

Arosa dhe Flims-Laax në Graubünden, si dhe Engelberg në Obwalden, janë ndër vendet që përjetuan rritjet më të mëdha të çmimeve nëpër Alpe.

Në përgjithësi tregu më i shtrenjtë i pasurive të paluajtshme është në St Moritz dhe në luginën Engadin (të dyja në Graubünden), ku një metër katror kushton rreth 20,500 franga.

Sa i përket shtëpive të dyta, nëse nuk jeni banor ose qytetar, duhet të merrni leje nga kantoni ose komuna për të blerë, përcjell albinfo.ch.

Megjithatë, disa kantone janë të përjashtuara nga kjo kërkesë.

Në Appenzell Ausserrhoden, Bern, Freiburg, Glarus, Grisons, Jura, Lucerne, Neuchâtel, Nidwalden, Obwalden, St. Gallen, Schaffhausen, Schwyz, Ticino, Uri, Vaud dhe Valais, nuk do të keni nevojë të merrni leje për të blerë një shtëpi pushimi.

Ekzistojnë gjithashtu rregulla se çfarë lloj shtëpish pushimi mund të blihen. Shtëpitë duhet të jenë nën 200 metra katror dhe vetë parcela duhet të jetë më pak se 1000 metra.

Sipërfaqja prej 200 metrash katrore përfshinë te gjitha dhomat, kuzhinën, banjot etj, por nuk përfshihen shkalle, bodrume, ballkone dhe ambiente te tjera, shkruan thelocal.ch.

Ka edhe kufizime të tjera, kantonet që kanë më shumë se 20% shtëpi të mund të miratojnë ndërtimin e shtëpive të dyta vetëm në kushte të caktuara.

Ka edhe kufizime vjetore në nivel kombëtar. Vetëm 1500 apartamente pushimi mund t’u shiten shtetasve jozviceranë.

Kjo imponohet në baza kantonale, që do të thotë se kantonet më të mëdha kanë më shumë se 300 shtëpi në vit në ofertë, ndërsa kantonet më të vogla mund të kenë deri në 20, përcjell albinfo.ch.