Lajme

Propozimi për kufizimet e imigracionit në Zvicër, në diskutim

SVP paralajmëron se popullata e Zvicrës së shpejti mund të arrijë në dhjetë milionë, nga totali aktual 8.5 milionë, nëse nuk bëhet asgjë për të frenuar fluksin e emigrantëve

Parlamenti po zhvillon një debat të gjerë rreth planeve nga Partia e Zvicrës e krahut të djathtë të krahut të djathtë (SVP) për të kufizuar emigracionin dhe anuluar një marrëveshje për lëvizjen e lirë të njerëzve me qytetarë nga Bashkimi Evropian.

Dhoma e Përfaqësuesve do të dalë kundër nismës të dorëzuar nga grupe të krahut të djathtë në gusht 2018, duke kërkuar një votim mbarëkombëtar për këtë çështje, përcjell albinfo.ch.
Më shumë se 80 parlamentarë janë planifikuar t’i drejtohen këtij debati.

Partia SVP paralajmëron se popullata e Zvicrës së shpejti mund të arrijë në dhjetë milionë, nga totali aktual 8.5 milionë, nëse nuk bëhet asgjë për të frenuar fluksin e emigrantëve.
Sidoqoftë, asnjë parti tjetër e madhe politike nuk ka të ngjarë ta mbështesë propozimin.

Qeveria ka hedhur poshtë gjithashtu planet. Ata argumentojnë se miratimi i kufizimeve të imigracionit do të dëmtojë më tej lidhjet e tensionuara me bllokun 28-vendesh, veçanërisht një seri marrëveshjesh bilaterale.

Vëzhguesit thonë se debati është një platformë për grupet e krahut të djathtë me axhendat anti-BE dhe anti-të huaj për të tërhequr vëmendjen e publikut përpara zgjedhjeve parlamentare të tetorit.
Sondazhet e fundit zbuluan se Partia Popullore e Zvicrës (SVP) po humb terren, por është akoma qartë përpara çdo partie tjetër.

Senati, dhoma tjetër parlamentare do të diskutojë ende nismën përpara se qeveria të caktojë një datë për votimin mbarëkombëtar.

Në vitin 2014 votuesit zviceranë miratuan me një rezultat të ngushtë një propozim të krahut të djathtë për të rivendosur kuotat e emigracionit për qytetarët e BE-së, por Parlamenti nuk pranoi të zbatojë dispozitat. Përkundrazi, ai ra dakord për një ndryshim ligjor, duke u dhënë përparësi qytetarëve zviceranë mbi punonjësit e huaj, përcjell albinfo.ch.