Shkurt.ch

Protestuesit e klimës bllokojnë terminalin e avionëve privatë në Gjenevë

"Avionët privatë lëshojnë 20 herë më shumë CO2 për pasagjerë sesa aeroplanët normalë"

Dhjetëra aktivistë klimatikë bllokuan hyrjen në terminalin e avionëve privatë në aeroportin e Gjenevës të shtunën, duke kërkuar ndalje të mënyrës “absurde” të transportit luksoz, transmeton albinfo.ch.

Mbi 100 njerëz morën pjesë, të organizuar nga grupi i presionit Extinction Rebelion, grupe të mëdha, të ulur, për të bllokuar hyrjen në ndërtesë për disa orë.

Ndërsa luanin muzikantë, protestuesit, të veshur me shirita me logon “Extinction Rebellion”, kënduan këngë dhe vallëzuan përreth me pankarta të bardha, në formë re dhe flamuj me parulla, si: “Bëhu pjesë e zgjidhjes, jo e ndotjes”.

“Ne po përballemi me një emergjencë totale klimatike”, i tha AFP zëdhënësi i rebelimit të zhdukjes Micael Metry.

“Avionët privatë lëshojnë 20 herë më shumë CO2 për pasagjerë sesa aeroplanët normalë”, tha ai.

“Është shumë e rëndësishme për ne të denoncojmë këtë mjet transporti krejtësisht absurd dhe të padrejtë, i cili përdoret nga një pjesë e vogël e popullsisë”.

Sonia Ediger, e cila tha se kishte ardhur nga Lozana për të marrë pjesë në protestë, u bëri thirrje “njerëzve të fuqishëm të botës” që fluturojnë avionë privatë “të zbresin nga retë”.

“Ne po shohim që bota të shembet rreth nesh, ne shohim katastrofë pas katastrofës, gjithnjë e më të madhe, gjithnjë e më të shpeshtë, përreth nesh”, i tha ajo AFP, duke këmbëngulur se ishte e nevojshme “ndryshimi rrënjësor”.

Një numër i madh i policisë së Gjenevës, disa me veshje për rebelimet, u mblodhën për të monitoruar protestën e paautorizuar, por mbajtën distancën e tyre për disa orë.

Në mesnatën e pasdites, policia u kërkoi demonstruesve që të identifikoheshin dhe pastaj të largoheshin në grupe të vogla, të cilat i bënin në mënyrë paqësore.

Zëdhënësi i policisë, Silvain Guillaume-Gentil, i tha agjencisë së lajmeve ATS se ata ende nuk kishin vendosur nëse do të ngrinin akuza.