Lajme

Pse çdo gjë në Zvicër është e mbyllur të dielave?   

Nga besimi i krishterë se e diela duhet të jetë ditë adhurimi tek sindikatat që konsiderojnë se punëtorët duhet pushuar

E diela është një ditë tradicionale pushimi në Zvicër dhe pjesa më e madhe e vendit është pothuajse e mbyllur.

Nëse vini nga një vend me një kulturë të shitjes me pakicë 24/7 – Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar dhe Australia, për të përmendur vetëm disa –  atëherë orët e kufizuara të blerjeve të Zvicrës do të vijnë si një tronditje dhe zhgënjim, transmeton Albinfo.ch.

Logjika do të thotë që nëse njerëzit kanë një ditë pushimi nga puna të dielën, ata mund të dëshirojnë ta përdorin atë për të blerë sende ushqimore dhe nevoja të tjera bazë për të gjithë javën, ose thjesht për t’u kënaqur me një “terapi me pakicë” relaksuese.

Nëse kjo është gjëja juaj, atëherë Zvicra definitivisht nuk është për ju.

Bizneset zvicerane – duke përfshirë dyqanet – mund të hapen nga e hëna në të premte midis orës 6 të mëngjesit dhe 21:00 dhe të shtunave deri në orën 18:00. Megjithatë, edhe brenda këtyre parametrave, është e rrallë të gjesh një dyqan që qëndron i hapur deri në orën 21:00,.përcjell Albinfo.ch.

Pse ndodh kjo?

Historikisht, arsyeja në këtë vend të krishterë ishte se e diela duhet të jetë një ditë adhurimi, jo pune. Megjithatë, me kalimin e kohës, aspekti fetar është zvogëluar, siç është zvogëluar edhe frekuentimi i kishës: studimet tregojnë se numri i njerëzve që i përkasin kishave katolike dhe asaj të reformuar zvicerane ka vazhduar të bjerë në Zvicër.

Gjithashtu, sindikatat kanë rritur fushatën e tyre kundër hapjeve të dyqaneve të dielën me arsyetimin se ato pengojnë personelin e shitjes me pakicë të gëzojë një ditë pushimi të kaluar me familjet e tyre.

Për shembull, grupi më i madh i punës në Zvicër, Federata Zvicerane e Sindikatave (UNIA), argumenton se “nuk është e pranueshme t’i nënshtrosh njerëzit në ndjekje të fitimit duke i detyruar ata të punojnë 7 ditë në javë në sektorë ku nuk është thelbësor”. .

Balanci punë-jetë për punëtorët me pakicë ka pasur një mbështetje të fortë edhe nga shumica e konsumatorëve zviceranë, përcjell tutje Albinfo.ch.

Herë pas here çështja e hapjes së dyqaneve të së dielës sillet në kutitë e votimit në kantone dhe komuna të ndryshme dhe refuzohet nga votuesit. Për të njëjtën arsye, ligji i punësimit i Zvicrës në përgjithësi ndalon punësimin e personelit të dielave, me disa përjashtime.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI