Lajme

Pse çiftet e martuara paguajnë më shumë taksa se beqarët

Në Zvicër, disa çifte të martuara paguajnë më shumë taksa sesa ato të pamartuara, diçka që cilësohet si dënim tatimor i martesës

Kjo çështje ka qenë temë e diskutueshme për rreth 30 vjet në sallat e qeverisë zvicerane. Më 28 shkurt 2016, një votim për të ndryshuar sistemin aktual u refuzua ngushtë nga 50.8% e votuesve, përcjell albinfo.ch.

Pastaj në prill të vitit 2019, rezultati i këtij referendumi u kthye nga Gjykata Federale, gjykata më e lartë e Zvicrës, për shkak të një gabimi statistikor. Përpara votimit, Këshilli Federal tha që vetëm 80,000 çifte të martuara u penalizuan nga sistemi aktual.

Megjithatë, u zbulua më vonë se 700,000 ishin më keq, shkruajnë mediat zvicerane. Në përgjigje të këtij vendimi, Këshilli Federal propozoi llogaritjen e taksave federale dy herë. Pasi supozuan se çiftet ishin martuar dhe përsëri duke supozuar se ishin beqarë.

Këtë javë, Këshilli i Shteteve, Dhoma e Epërme e Zvicrës, vendosi 13 vota me 12 se plani i Këshillit Federal nuk shkon aq larg, veçanërisht ai nuk përfshin ndikimin negativ që martesa ka në sigurimet shoqërore, sipas “20 Minutave”.

Nëse qeveria nuk është në gjendje të arrijë një zgjidhje që kënaq një shumicë, atëherë referendumi i vitit 2016 do të duhej të ripërsëritet deri më 27 shtator 2020, më së voni.