Lajme

A mund të keni një mbiemër të dyfishtë pas martesës në Zvicër?

Zvicra ka rregulla komplekse kur bëhet fjalë për mbiemrat. Bashkëshortët mund të zgjedhin të mbajnë të paprekur emrin e tyre të vajzërisë, të marrin mbiemrin e partnerit të tyre dhe madje të zgjedhin një mbiemër të kombinuar (ende jozyrtar)

Që nga 1 janari 2013, lidhja e martesës në Zvicër nuk ka më asnjë efekt mbi ju ose mbiemrin e bashkëshortit tuaj. Në vend të kësaj, çiftet e martuara mbajnë mbiemrat e tyre pas martesës, përveç nëse ata vetë vendosin ta ndryshojnë atë. Kjo vlen edhe për çiftet e të njëjtit seks që zgjedhin të regjistrojnë partneritetin e tyre.

A mund të kem një mbiemër të dyfishtë në Zvicër?

Jo, ju nuk mundeni. Mbiemrat e dyfishtë, si Meier Müller, nuk lejohen më në Zvicër, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Pra, nëse shpresonit të përdornit mbiemrin tuaj të vajzërisë si emër të mesëm, për shembull, në Zvicër kjo nuk do të jetë e mundur.

Ata që u martuan para 1 janarit 2013 dhe tashmë kanë një mbiemër të dyfishtë që nga martesa e tyre, mund ta ndryshojnë emrin e tyre të dyfishtë me emrin e vajzërisë nëse dëshirojnë. Gjithçka që do t’ju duhet të bëni në atë rast është të plotësoni një formular ku shprehni dëshirën tuaj për të ndryshuar mbiemrin tuaj në mbiemrin tuaj të vajzërisë.

Megjithatë, ata që janë martuar para vitit 2013 dhe dëshirojnë të mbajnë mbiemrin e tyre të dyfishtë janë të lirë ta bëjnë këtë, përcjell tutje albinfo.ch.

A vlen ky rregull edhe për mbiemrat me vizë?

Jo, ky rregull nuk zbatohet për mbiemrat me vizë, të njohur edhe si emra aleancash, në Zvicër.

Ndryshe nga emrat e dyfishtë si Meier Müller – të cilët janë dy mbiemrat më të zakonshëm në Zvicër – mbiemrat me vizë si “Meier-Müller”, lejohen ende.

Megjithëse emrat me vizë në Zvicër konsiderohen si emra të ashtuquajtur aleance, që do të thotë se nuk konsiderohen emra të regjistruar zyrtarisht, ju mund të përdorni një mbiemër me vizë në jetën tuaj të përditshme dhe madje ta vendosni në kartën tuaj të identitetit dhe në pasaportën tuaj.

Në rastin e një emri aleance, individi i martuar do të konsideronte mbiemrin e tij zyrtar mbiemrin e vajzërisë dhe ky do të jetë emri që paraqitet në dokumentet e gjendjes civile, përcjell tutje albinfo.ch.

A më lejohet të shpik një mbiemër të ri të përbërë nga të dy emrat tanë të vajzërisë?

Jo, në Zvicër nuk lejohet të vish me një kombinim të sajuar të të dy emrave të vajzërisë.

Cilin mbiemër do të kenë fëmijët e mi të ardhshëm?

Të njëjtat rregulla mbiemri zbatohen për çdo fëmijë të ardhshëm që mund të keni pas martesës. Çdo fëmijë i ardhshëm do të marrë mbiemrin tuaj dhe mbiemrin e përbashkët të partnerit tuaj.

Megjithatë, nëse të dyja palët vendosin të mbajnë të paprekur emrat e tyre të vajzërisë dhe planifikojnë të kenë fëmijë në të ardhmen, në Zvicër do t’ju duhet të vendosni për një mbiemër për fëmijët tuaj të ardhshëm në kohën e martesës – dhe jo pasi fëmija të lindë ose të birësohet. .

Por nëse mendoni se kjo është shumë presion në ditën tuaj të dasmës, mos u frikësoni akoma.

Në Zvicër, pas lindjes së fëmijës suaj të parë, ju do të jeni ende në gjendje të ndryshoni mbiemrin e tij gjatë vitit të parë në planetin Tokë nëse ndryshoni mendje për mbiemrin e zgjedhur më parë.

Megjithatë, pasi të keni rënë dakord për një mbiemër të ri për fëmijën tuaj të parë, ai mbiemër do të vendoset në gur. Nuk do të mund të ndryshoni më mbiemrat e fëmijës tuaj të parë ose të ndonjë fëmije të ardhshëm.

A mund ta kthej emrin e vajzërisë pas një divorci?

Sipas ligjit të Zvicrës për emërtimin, bashkëshorti që vendosi të ndryshojë emrin pas martesës mban edhe mbiemrin e martuar pas divorcit.

Megjithatë, është e mundur të ktheheni në përdorimin e emrit tuaj të pamartuar për sa kohë që bëni një deklaratë në çdo zyrë të gjendjes civile në Zvicër. Në mënyrë ideale, do të dëshironi të kontaktoni zyrën e gjendjes civile paraprakisht me telefon për të sqaruar se cilat dokumente duhet të sillni me vete.

Do t’ju duhet gjithashtu të paguani një tarifë prej 75 frangash.

A mund ta përdor përsëri emrin tim të parë të martuar pas një divorci të dytë?

Ju mund t’i ktheheni emrit nga martesa juaj e parë vetëm duke aplikuar zyrtarisht për të ndryshuar emrin tuaj.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se ndryshimi i emrit në Zvicër nuk është gjithmonë i lehtë dhe mund të ketë pengesa të shumta administrative që do t’ju duhet t’i kapërceni.

Në përgjithësi, rregullat e Zvicrës për ndryshimin e emrit (jo-martesor) diktojnë që një person mund të jetë i detyruar të ndryshojë emrin e tij vetëm nëse kërkon të eliminojë disavantazhet që lidhen me emrin e mëparshëm.

Nuk mjafton thjesht të dashurosh të provosh një emër të ri. Në vend të kësaj, motivet për ndryshimin e emrit duhet të jenë të kuptueshme, të kuptueshme (p.sh. përdorimi i dokumenteve mbështetëse) dhe bindës.

Gjithashtu, faktet e supozuara duhet të vërtetohen dhe jo thjesht të bëhen të besueshme, ndërsa arsyet e pohuara nuk duhet të jenë të paligjshme, abuzive apo imorale.

Nëse jeni duke kërkuar të ndryshoni emrin tuaj në Zvicër, por nuk jeni të sigurt nëse i përmbushni kriteret për ndryshimin e emrit, është më mirë të kontaktoni fillimisht me komunën tuaj lokale.