Tematike

Pse është e vështirë të marrësh leje për kondicionerë në Zvicër?

Marrja e lejes për kondicionerë është pak e vështirë në disa pjesë të Zvicrës

Ka rregulla dhe rregullore për pothuajse çdo gjë në Zvicër, duke përfshirë nëse mund të qëndroni të qetë dhe të rehatshëm në shtëpinë tuaj.

Me temperaturat e larta rekord, shumë njerëz do të dëshironin të instalonin njësi të ajrit të kondicionuar në shtëpitë e tyre.

Mund të duket si një çështje mjaft e thjeshtë, por në fakt mund të jetë mjaft komplekse. Në varësi të ligjeve në kantonin tuaj të banimit, mund t’ju duhet ta hiqni dorë – fjalë për fjalë dhe figurativisht – përpara se të merrni një leje zyrtare (ose jo) për të instaluar një njësi fikse AC në banesat tuaja, transmeton Albinfo.ch.

Arsyeja është mjedisore: AC-të fikse janë akumulues të mëdhenj energjie, që konsumojnë shumë energji elektrike dhe kontribuojnë në emetimet e gazrave serrë – një kontribut i madh në sosjen e ozonit. (Këto rregullore u miratuan shumë kohë përpara se çmimet e larta dhe mungesat e energjisë të bëheshin problem).

Çdo kanton ka ligjet e veta të energjisë, ku disa janë më kufizuese se të tjerat kur bëhet fjalë për instalimin e pajisjeve të kondicionimit.

Rregullat e Gjenevës janë ndër më të rreptat në Zvicër

Kur aplikoni për një leje për të instaluar një njësi, duhet të provoni se keni nevojë për kontroll të temperaturës në shtëpinë tuaj – për shembull duke paraqitur një certifikatë mjekësore që thotë se gjendja juaj shëndetësore e kërkon këtë. Të qenit rehat në shtëpinë tuaj nuk është një arsye e vlefshme, për sa i përket zyrtarëve të Gjenevës, përcjell Albinfo.ch.

Nuk dihet se sa banorë të Gjenevës shkojnë në përpjekje të tilla ekstreme si marrja e shënimit të mjekut, por lehtësimi mund të jetë në horizont. “Me evolucionin e klimës, ne do të rimendojmë dhe ripërcaktojmë komoditetin veror, tha Cédric Petitjean, drejtor i zyrës kantonale të energjisë.

Cyrihu është një tjetër kanton me rregulla strikte të lidhura me AC

Për të kursyer energji, instalimi i sistemeve konvencionale të ajrit të kondicionuar përgjithësisht është i ndaluar.

Rregullorja lokale kërkon që të gjithë aplikantët për autorizim të provojnë se kondicioneri është veçanërisht efikas në energji. Për shkak se ky nuk ishte rasti, qyteti i Cyrihut refuzoi t’i jepte leje një institucioni të kujdesit të të moshuarve për të drejtuar përkohësisht modelin e tyre të vjetër AC gjatë një valë të nxehti në 2018.

Rregullat në disa kantone të tjera janë pak më të lehta, duke kërkuar, siç është rasti në Vaud, të mbulohet 50 për qind e konsumit të energjisë elektrike të AC me burime të rinovueshme të energjisë.

Çfarë duhet të bëni nëse dëshironi të instaloni njësinë AC në shtëpinë tuaj?

Vizitoni faqen e zyrës suaj kantonale të energjisë, shikoni cilat janë kërkesat e tyre specifike dhe plotësoni aplikacionin online për autorizim. Sigurohuni që të mund të siguroni të gjitha dokumentet dhe provat e kërkuara.

Megjithatë, kini parasysh se gjërat janë më të ndërlikuara nëse zotëroni një apartament dhe jo një shtëpi të vetme. Arsyeja është se instalimi i një njësie AC kërkon shpim nëpër mur, duke ndryshuar fasadën dhe do t’ju duhet një leje për ta bërë këtë nga fqinjët tuaj.

Po në lidhje me njësitë e lëvizshme AC?

Ju mund t’i blini ato lirisht dhe nuk keni nevojë për ndonjë leje për t’i përdorur ato.