Tematike

Pse mund të jetë më lirë të shmangni supermarketet e mëdhenj në Zvicër

Nëse jeni mësuar të blini sendet tuaja ushqimore në zinxhirët e mëdhenj zviceranë të shitjes me pakicë dhe ankoheni për çmimet atje, mund të merrni në konsideratë një opsion tjetër.

Logjika e zakonshme e thotë se është më lirë të blesh në supermarkete sesa në një dyqan lokal në qoshe, sepse shitësit e mëdhenj blejnë produkte në sasi të mëdha, që do të thotë çmime më të ulëta për konsumatorët.

Megjithatë, sipas një artikulli në 20 Minuten, disa dyqane lokale janë “deri në 30 për qind më të lira se Migros dhe Coop”, përcjell albinfo.ch.

Në këtë radhë, merret shembulli i dy dyqaneve: Barkat në Cyrih dhe Alima në Biel / Bienne.

Në Alima, për shembull, “ne vazhdimisht i blejmë të gjitha produktet tona nga furnizuesit më me kosto efektive” teksa sa i përket Barkatit, frutat dhe perimet e tij vijnë nga Holanda, ku janë më të lira se në Zvicër, “sepse rajonaliteti nuk luan një rol të madh për klientët tanë”.

Gjithashtu, dyqani “nuk shton aq shumë në marzhë sa shitësit e tjerë me pakicë”, thuhet tutje në njoftim.

Një arsye tjetër për çmime më të ulëta është se ndryshe nga supermarketet e mëdha, të cilët “përmirësojnë” dyqanet e tyre për një prezantim më të mirë të produkteve, këta shitës me pakicë janë dyqane “jo-frill”, që do të thotë se investohen pak para në dekor, kështu që në fund këto kosto shtesë u kalohen konsumatorëve.

A do të thotë kjo që të gjitha “dyqanet e qosheve” janë më të lira se supermarketet?

Jo, por, siç sugjeron artikulli, disa janë, kështu që nëse doni të shkoni në atë rrugë, përpiquni të gjeni në zonën tuaj ato që funksionojnë sipas të njëjtit parim si Barkat dhe Alima – domethënë, ato që blejnë produkte nga më të mirat, shpërndarësit më pak të shtrenjtë dhe mos i shtoni marzhe të mëdha çmimeve përfundimtare.