Lajme

Pse terapia e shëndetit mendor për shumë pacientë në Zvicër është në rrezik

Deri në 10,000 pacientë në Zvicër mund të mbeten pa psikoterapi në vitin e ri sipas ndryshimeve të planifikuara në mbulimin e sigurimeve shëndetësore

Kjo për shkak se siguruesit shëndetësorë me shoqatën Santésuisse nuk planifikojnë më të mbulojnë kostot e seancave të terapisë të kryera nga terapistë që janë në trajnim. Shoqata thotë se kjo është për shkak se ka mungesë të bazës ligjore për të paguar shërbimet e terapisë nga personat në arsimim të mëtejshëm, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Më parë, siguruesit shëndetësorë mbulonin terapinë vetëm nëse terapisti praktikant kontraktohej nga një mjek, sipas të ashtuquajturit modeli i delegimit.

Që nga mesi i këtij viti, terapitë psikologjike përgjithësisht mbulohen edhe nga sigurimet bazë shëndetësore përderisa ato janë përshkruar nga mjeku, pra sipas të ashtuquajturit modeli i recetës.

Por tani disa sigurues po refuzojnë të paguajnë për ata psikologë që nuk kanë përfunduar ende trajnimin e mëtejshëm si psikoterapistë, por tashmë janë duke u praktikuar për të fituar përvojë.

Deri më tani, mjeku delegues ka qenë ofruesi i shërbimit që mund të faturonte terapitë e kursantëve tek kompanitë e sigurimit, por kjo rregullore nuk do të zbatohet më nga viti 2023, përcjell tutje albinfo.ch.

Lëvizja thuhet se prek rreth 1500 terapistë në trajnim.

Federata e Psikologëve Zviceranë (FSP) vlerëson se më shumë se 10,000 pacientë mund të mbeten pa vend në terapi që nga janari.

“Në 60 vitet e mia në profesion, nuk jam përballur kurrë me një situatë kaq të paqëndrueshme”, tha psikiatri i Cyrihut, Alexander Moser për Tages-Anzeiger.

Moser tani është në pension, por ende mbikëqyr psikologët në trajnimin e mëtejshëm. “Njëra prej tyre së fundmi më tha se duhej të informonte disa dhjetëra pacientë se terapia e tyre do të përfundonte në fund të vitit”, tha ai.

“Psikologjia ishte në prag të një avarie vetë.” Ai shtoi se trajnimi i saj i mëtutjeshëm si psikoterapiste ishte në rrezik, ndërsa ishte e shqetësuar edhe për pacientët e saj.

Pse ka shpërthyer një grindje mbi mbulimin e terapisë?

Santésuisse tha se kishte propozuar zgjatjen e modelit të vjetër të delegacionit me një vit, por kjo dështoi – pjesërisht për shkak të rezistencës nga Federata e Psikologëve Zviceranë (FSP).

“Për ne, kjo është e pakuptueshme,” tha zëdhënësi i Santésuisse, Matthias Müller për Tages-Anzeiger.

Sipas FSP-së, fajin e kanë siguruesit shëndetësorë. Rregullimi ligjor është i mjaftueshëm, tha zëdhënësja Cathy Maret.

Ajo iu referua një letre nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) nga fillimi i dhjetorit, ku thuhet se ata që mbikëqyrin njerëzit në edukimin e mëtutjeshëm në punën e tyre terapeutike konsiderohen si ofrues të shërbimeve.

Për FSP-në, është e qartë se këta mbikëqyrës mund të faturojnë kompanitë e sigurimit. Edhe pse për FSP-në situata ligjore është e qartë, organizata po i bën thirrje FOPH që të rregullojë në mënyrë eksplicite marrjen e kostove për terapistët në trajnimin e mëtejshëm në një urdhëresë.

“Refuzimi (për të rimbursuar shpenzimet) nga siguruesit shëndetësorë rrezikon trajnimin e mëtejshëm dhe kujdesin e pacientëve”, tha Maret.

Ndryshimet do të prekin edhe klinikat.

“Pa pagesë nga kompanitë e sigurimeve shëndetësore, së shpejti nuk do të jetë më i mundur kujdesi për pacientët në fjalë”, paralajmëroi Dorit Djelid nga shoqata e spitaleve H+.

Midis 30 dhe 50 për qind e psikologëve që punojnë në klinikat ambulatore të spitaleve psikologjike janë në trajnime të mëtejshme, raportoi Djelid.

“Nëse financimi i këtyre shërbimeve nuk është më i garantuar, spitalet dhe klinikat nuk mund të ofrojnë më shërbimet e tyre dhe gjithashtu nuk mund të trajnojnë më njerëzit,” tha Djelid.

Megjithatë, jo të gjithë pacientët në Zvicër janë të prekur.

Pacientët të cilët janë të siguruar me Helsana, KPT ose Sanitas nuk do të preken nga këto ndryshime sepse këta sigurues shëndetësor kanë një marrëveshje tarifore në fuqi, që do të thotë se kostot janë ende të mbuluara.

CSS gjithashtu do të vazhdojë të paguajë për shërbimet e terapisë për njerëzit në trajnime të mëtejshme terapie, subjekt i “rezervimeve”, tha Tages-Anzeiger.