Lajme

Pse vende si Zvicra po nxiten të hanë më pak mish

Raporti i fundit për klimën e KB rekomandon zakone të qëndrueshme ushqimore për të ruajtur tokën dhe për të kufizuar ndryshimin e klimës. Zvicra nuk bën përjashtim.

Përpjekjet për të zvogëluar emetimet nga transporti, energjia dhe prodhimi nuk do të jenë të mjaftueshme, thotë Paneli i ri Ndërqeveritar për Ndryshimin e Klimës (IPCC).

Ai përqendrohet në sektorin e bujqësisë dhe mbrojtjen e tokës. Skenari për të kufizuar ngrohjen globale në më pak se 2 ° C deri në vitin 2100 “kërkon zbutjen e tokës dhe ndryshimin e përdorimit të tokës”, vlerësojnë autorët.

Në nivel global, më shumë se 70% e sipërfaqes së tokës përdoret për të kënaqur nevojat e njerëzve. Përdorimi i tokës njerëzore për bujqësi përbën deri në rreth një të tretën e emetimeve të gazrave serë, përfshirë transportin dhe përgatitjen. Ajo gjithashtu përbën gati gjysmën e metanit të lëshuar. Ky aktivitet është përgjegjës për degradimin e 25% të sipërfaqes së tokës.

Zvicra gjithashtu duhet të shqetësohet nga problemi. Bujqësia zë pjesën më të madhe (35.9%) të përdorimit të tokës njerëzore.

Më pak mish në pjatë

Përmbledhja prej 1200 faqesh e raportit tregon gjithashtu se konsumi aktual i mishit dhe humbjet e vlerësuara të ushqimit dhe mbeturinat (vlerësohet në 25-30%) do të kërkojnë më shumë tokë nëse zakonet e ngrënies nuk ndryshojnë. Nga ana tjetër, farat, frutat, perimet dhe ushqimi i qëndrueshëm i kafshëve janë përgjegjës për emetimet e ulëta të gazrave serrë.

Problemi është se që nga viti 1961, prodhimi i mishit për frymë është dyfishuar. Megjithëse prodhimi i mishit mbetet i ulët në vendet e varfëra, ai ka arritur nivele rekord në vendet e pasura, me 100 kg në vit për frymë. Rritja e konsumit është gjithashtu e rëndësishme në ekonomitë në zhvillim, veçanërisht Kina.

Si një vend i pasur, Zvicra gjithashtu ka një nivel mjaft të lartë të konsumit. Vitin e kaluar, banorët e Zvicrës konsumuan mesatarisht 52,06 kg mish, si dhe 8.72 kg peshk dhe butak.

Sipas IPCC, zakone më të qëndrueshme të ushqimit mund të çlirojnë miliona kilometra katrorë tokë në vit, duke rezultuar në një ulje deri në 8 gigatone të ekuivalentit të CO2 deri në vitin 2050.

“IPCC nuk rekomandon dietat e njerëzve …” tha kryetari i grupit Hoesung Lee. Sidoqoftë, një nga ekspertët shton se një ulje në konsumin e mishit është “një gjë e mirë”, pa e sasiuar përpjekjen për t’u bërë.

Nga ana e saj, OJQ Greenpeace shkon deri aty sa të vlerësojë se konsumi i mishit duhet të bjerë me 50% në të gjithë botën dhe madje nga 70 deri 90% në Zvicër. Grupi i lobit mjedisor do të donte që Këshilli Federal qeverisës i Zvicrës të fillojë një politikë ushqimore që i merr parasysh këto sfida, shkruan Swissinfo, përcjell Albinfo.ch.