Koronavirusi: çast pas çasti

Puna e detyrueshme nga shtëpia në Zvicër, ja çfarë duhet të dini

Pas muajsh rekomandimesh, Qeveria Zvicerane e bëri të detyrueshme punën nga shtëpia. Ja çfarë duhet të dini

Nga e hëna, më 18 janar, puna nga shtëpia do të jetë e detyrueshme në Zvicër.

Rregullat e reja kërkojnë nga të gjithë ata që mund të punojnë nga shtëpia, ta bëjnë këtë në gjithë Zvicrën.

“Nga e hëna, puna nga shtëpia do të bëhet e detyrueshme …”, tha qeveria.

Para njoftimit, vetëm kantoni Thurgau ka vendosur një kërkesë të tillë.

Rregulli do të qëndrojë në fuqi deri në fund të shkurtit në këtë fazë, por mund të zgjatet, përcjell albinfo.ch.

Kush duhet të punojë nga shtëpia?

E thënë thjesht, kushdo që mund të punojë nga shtëpia, është i detyruar të punojë nga shtëpia sipas rregullave të reja.

Pra, ndërsa furrtarët do të lejohen ende të shkojnë në furrë, shumica e punëve në zyra tani do të bëhen nga shtëpia.

Kur kjo do të kërkonte një instalim teknik kompleks për t’u instaluar në shtëpi, punëtorët do të lejohen të futen në zyrë.

Punonjësit e qeverisë janë të përfshirë dhe duhet të punojnë nga shtëpia nëse është e mundur.

Po sikur të jetë e pamundur?

Nëse puna në distancë nuk është një opsion, atëherë maskat do të jenë të detyrueshme brenda ndërtesave, sa më shpejt që disa njerëz të jenë të pranishëm në të njëjtën dhomë, edhe nëse distancat e sigurisë prej 1.5 metrash mund të respektohen.

Kushdo që dëshiron të mos veshë maskë duhet të marrë një certifikatë mjekësore nga një mjek.

Por nuk dua – a mund të them thjesht jo?

Jo. Ligji jo vetëm që është vendosur në gur nga e hëna, por nuk ka gjasa të jetë i ndjeshëm ndaj një sfide ligjore.

Roger Rudolph, një ekspert në ligjin e punës në Universitetin e Cyrihut, tha për “20 Minuta” se paditja e shefit tuaj ose qeverisë nuk kishte gjasa t’ju çonte shumë larg.

“Kalimi i detyrimit të punës nga shtëpia bazohet në një bazë të fortë ligjore,” tha ai.

A mund ta ngarkoj shefin tim për qira dhe energji elektrike?

Tentim i bukur, por jo.

Ndërsa do të ketë disa mundësi për të zbritur paratë e shpenzuara për taksat – dhe shefi juaj do të duhet të sigurojë pajisje të caktuara të specializuara – ju jeni akoma përgjegjës për pagimin e qirasë dhe shërbimeve tuaja, përcjell tutje albinfo.ch.

Çfarë thotë qeveria?

Gjatë bërjes së njoftimit, qeveria Zvicerane tha se ishte e rëndësishme që të gjithë të tregonin solidaritet në luftën kundër virusit – duke përfshirë zvogëlimin e kontaktit sa më shumë që të jetë e mundur.

“Nëse duam të zvogëlojmë numrin e kontakteve gjatë javëve të ardhshme, duhet të bëjmë gjithçka që mundemi për ta bërë punën nga shtëpia vërtet të realizueshme,” tha Ministri i Shëndetësisë, Alain Berset.

Presidenti zviceran Guy Parmelin e quajti detyrimin e zyrës së brendshme një “element vendimtar në ngadalësimin e numrit të rasteve”.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI