Lajme

Qeveria e St. Gallen shqyrton zgjerimin e hidrocentraleve

Qeveria e St. Gallen ka shpallur hetime themelore për zgjerimin e hidrocentraleve në kanton dhe me këtë veprim ajo po përmbush një urdhër nga një postulat nga FDP, qendra EPP dhe SVP. Një raport përkatës duhet të jetë i disponueshëm deri në fund të vitit 2024, shkruan Blick, përcjell albinfo.ch.
Qeveria ka bërë disa deklarata për përdorimin e hidrocentraleve në kanton gjatë muajve të fundit. Në secilin rast ajo deklaroi se potenciali “tashmë po përdoret në pjesën më të madhe”. Mbi të gjitha, “zgjerimi i sistemeve ekzistuese” është ende i mundur.

Rreth 140 hidrocentrale janë aktualisht në punë në kantonin e St. Gallen, të cilët prodhojnë mesatarisht 680 gigavatë orë energji elektrike në vit. Objekti më i madh quhet Gigerwald-Mapragg në Sarganserland dhe furnizon mbi 50 për qind të energjisë hidroelektrike vendase.

Në Këshillin e kantonit pati disa presione nga FDP, qendra EPP dhe SVP për temën e hidrocentraleve dhe janë paraqitur disa kërkesa, ndër të tjera bëhej fjalë për një hidrocentral në Alpenrhein pranë Sargans.

Në një postulat të dorëzuar në shtator 2022, FDP, Mitte-EPP dhe SVP kishin kërkuar gjithashtu sqarime themelore mbi potencialin e hidrocentraleve. Qeveria tani po e përmbush këtë mandat dhe sot njoftoi se ishte krijuar një grup projekti dhe se po thirrej “një zyrë e jashtme specialistike”.

Më pas, raporti përkatës duhet të miratohet në fund të vitit 2024 dhe pastaj t’i paraqitet Këshillit kantonal. Një temë e hetimeve do të jetë mbrojtja e trupave ujorë dhe zonave të përmbytjeve. Është shpallur peshimi i interesave të “pretendimeve për mbrojtje dhe përdorim”.
Sipas qeverisë, hidrocentralet duhet të zgjerohen kryesisht nëpërmjet rinovimit dhe, nëse është e nevojshme, zgjerimit të impianteve ekzistuese. Gjithashtu duhet të shfrytëzohen ato ujëra që tashmë janë të bllokuara për shkak të mbrojtjes nga përmbytjet.