Lajme

Rritje e mosmarrëveshjeve të qirasë në Zvicër

Arsyet kryesore pas mosmarrëveshjeve ishin përfundimi standard i qirasë (17%), mospagimi (14%) dhe rritja e qirasë (10%)

Numri i mosmarrëveshjeve të qirasë në Zvicër u rrit me 42% në gjysmën e parë të 2023 krahasuar me gjysmën e dytë të 2022, njoftoi qeveria këtë javë, transmeton albinfo.ch.

Në të gjithë Zvicrën, gjithsej 17,519 procedura të arbitrazhit të qiradhënies ose qiradhënies u iniciuan midis janarit dhe qershorit 2023. Numri në rritje i mosmarrëveshjeve vjen pas rritjes së qirasë, shpesh të shkaktuar nga rritja e normës referencë të qirasë në Zvicër, një normë që ndjek normën mesatare të hipotekës, një kosto e përballuar nga pronarët.

Në kantonin e Cyrihut, numri i mosmarrëveshjeve të reja u dyfishua, duke u rritur nga 2,116 në 4,601. Cyrihu përbënte 26% të procedurave të reja në të gjithë Zvicrën. Në kantonet Luzern, Schwyz dhe Uri pati një rritje prej më shumë se 100%. Në kantonin e Gjenevës, numri ishte përgjithësisht i njëjtë pas një rënie të vogël, transmeton tutje albinfo.ch.

Gjatë të njëjtës periudhë janë zgjidhur 13,395 mosmarrëveshje. Në 57% të rasteve u arrit një marrëveshje që rezultoi në njohjen e kërkesës ose tërheqjen e saj. Në 15% të rasteve nuk u arrit marrëveshje. Shumica e pjesës së mbetur u tërhoq përpara arbitrazhit ose u la në fund.

Arsyet kryesore pas mosmarrëveshjeve ishin përfundimi standard i qirasë (17%), mospagimi (14%) dhe rritja e qirasë (10%).