Bota

Rrjetet sociale rritin depresionin

Shkencëtarët kryen një studim gjatësor me 250 përdorues malajzianë të Facebook të diagnostikuar me depresion

Një studim i përdoruesve të Facebook me depresion zbuloi se përdorimi i zakonshëm i rrjetit social ul vetëvlerësimin dhe e bën sëmundjen më të rëndë. Meqenëse rrjetet sociale janë bërë pjesë e jetës sonë të përditshme, shkencëtarët kanë eksploruar në mënyrë aktive ndikimin e tyre në gjendjen e shoqërisë dhe shëndetin mendor të individëve.

Shumë studime tregojnë për dëmin serioz që mund të sjellë varësia e tepërt në mediat sociale, duke përfshirë zhvillimin e depresionit dhe sëmundjeve të lidhura me të, si diabeti dhe sëmundjet kardiovaskulare, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.

Për fat të keq, njerëzit që tashmë janë në depresion shpesh bëhen të varur nga mediat sociale dhe kalojnë orë të tëra çdo ditë duke lëvizur dhe lexuar burimet e “miqve”. Kjo ul më tej vetëvlerësimin e tyre dhe përkeqëson gjendjen e dhimbshme. Këto përfundime u bënë nga psikologët e udhëhequr nga Sivakumar Thurairajasingam nga Universiteti Monash në Malajzi.

Shkencëtarët kryen një studim gjatësor me 250 përdorues malajzianë të Facebook të diagnostikuar me depresion. Pjesëmarrësit plotësuan dy anketa online të ndara me një periudhë prej gjashtë muajsh.

Pyetësorët bënë të mundur vlerësimin e shkallës së varësisë emocionale nga rrjeti social, përfshirjen e një aktiviteti të tillë në jetën e përditshme të një personi, kohën e kaluar në Facebook dhe të ngjashme.

Përveç kësaj, pjesëmarrësit u testuan për ashpërsinë e rrjedhës së depresionit, shkallën e vetëkritikës (ndjenjat e turpit për shkak të pamundësisë për të mbajtur një imazh pozitiv) dhe varësinë nga mendimet e të tjerëve.

Puna tregoi se njerëzit me një varësi të fortë ndaj rrjeteve sociale kanë nivele më të larta të vetëkritikës dhe varësisë nga opinionet e të tjerëve, dhe janë këta faktorë, dhe jo koha “e pastër” e kaluar në Facebook, që përkeqësojnë zhvillimin e depresionit.

Shkencëtarët ia atribuojnë këtë faktit se përdorimi i rrjeteve sociale i stimulon njerëzit t’i përgjigjen në mënyrë aktive përditësimeve në burimin e “miqve” në mënyrë që të marrin pëlqime dhe pranim prej tyre. Kjo rrit varësinë nga të tjerët dhe minon vetëvlerësimin, gjë që në fund e ndërlikon gjendjen mendore dhe ju bën të zhyteni më thellë në depresion.