Lajme

Sa shpesh e ndërrojnë punën në Zvicër

Të rinjtë dhe ata që kanë punuar në një punë për më pak se dy vjet kanë më shumë gjasa të ndryshojnë punë, por vetëm pak më shumë se një e treta e punëtorëve me kohë të plotë përfunduan me një pagë më të lartë

Sipas shifrave të fundit të lëvizshmërisë profesionale të botuar të enjten, 19.2% e njerëzve në Zvicër ndryshuan, humbën ose lanë punën e tyre nga 2018 në 2019. Pak më shumë se 10% e atyre që punojnë më 2018 ndryshuan ndërmarrjet brenda një viti, ndërsa pothuajse 3% morën një punë brenda së njëjtës kompani. Më pak se 2% u bënë të papunë dhe pak më pak se 5% u larguan plotësisht nga fuqia punëtore, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Për çudi, ndërrimet e punës ishin më të zakonshme në mesin e të rinjve me gati një në katër persona të punësuar të moshës 15 deri 24 vjeç që ndryshonin punë (22.9%) krahasuar me vetëm 4.7% për ata të moshës 55 deri 64 vjeç. ata do të ndryshonin vendin e punës. Qarkullimi për njerëzit që kishin punuar në një kompani për një ose dy vjet ishte 18.6% krahasuar me pak më shumë se 11% për ata që punojnë 7-8 vjet në një punë.

Ndryshimet më të shpeshta të punës ndodhën në sektorët e hotelit dhe restorantit, si dhe pasuritë e paluajtshme. Arsyeja më e zakonshme për të ndryshuar vendin e punës ishin kushtet e këqija të punës (3%). Më pak se 1% e lënë një punë për arsye familjare, përcjell tutje albinfo.ch.

Për gati 38% të njerëzve që ndryshuan punë, statusi i tyre i punësimit ndryshoi në një farë mënyre. Një në pesë ka punuar orë më të gjata në punën e tyre të re, dhe rreth 17% kanë punuar më pak orë. Rreth 37% e punëtorëve me kohë të plotë që ndryshuan punë kishin një pagë më të lartë; ndërsa 11% morën më pak pagë në shtëpi.