Lajme

Sanija Ameti propozon iniciativë për forcimin e lidhjeve Zvicër-BE

Marrëdhëniet me Bashkimin Evropian duhet të ankorohen në Kushtetutë. Aleanca Evropa nisi të martën një nismë popullore në Bernë për të forcuar lidhjet, në mbështetje të negociatave që kanë nisur mes Bernës dhe Brukselit.

“Zvicra e gjen veten në një udhëkryq: cili duhet të jetë vendi ynë në Evropë dhe në një botë të globalizuar? A duhet të kthehet Zvicra gjithnjë e më shumë brenda dhe të provincializohet, apo të formësojë në mënyrë aktive të ardhmen e Evropës?”, tha Sanija Ameti, bashkëpresidente e Operacionit Libero.

Me iniciativën “Po marrim masa”, vazhdoi Sanija Ameti.

“Ne po i japim një zë shumicës së heshtur që dëshiron një Zvicër që bashkëpunon ngushtë me Evropën për të ndërmarrë veprime kundër krizës klimatike, luftës në Ukrainë dhe tensioneve të tjera gjeopolitike”.

Nisma dëshiron të fusë një nen mbi Evropën në Kushtetutë, i cili do të specifikonte se Konfederata merr pjesë aktive në integrimin evropian. “Për këtë qëllim, ajo lidh traktate ndërkombëtare me Bashkimin Evropian që lejojnë pjesëmarrjen e qëndrueshme dhe në zhvillim në liritë e tregut të brendshëm evropian dhe në fusha të tjera të bashkëpunimit evropian, në veçanti kulturën, trajnimin, kërkimin dhe mbrojtjen e klimës”.

Rruga që duhet ndjekur për arritjen e këtyre objektivave do t’i lihej Këshillit Federal dhe Parlamentit.

Pranimi sot në BE nuk është i mundur, pranuan folësit e ndryshëm të pranishëm para mediave. Por është një “mbështetje” e “III Dypalëshe”, që po negociohet aktualisht dhe që shkon shumë më tej, tha profesori nderi në Universitetin e Bernës Thomas Cottier.

Një votim i mundshëm për nismën e Evropës do të ndodhte gjithsesi pas përfundimit të negociatave mes Bernës dhe Brukselit dhe pas referendumit të pritshëm kundër rezultatit të këtyre negociatave.

Kështu populli mund të votonte për një temë themelore. Dhe të kujtojmë se shumica e zviceranëve, në kutitë e votimit dhe në qendrat e votimit, kanë treguar se janë pro marrëdhënieve të forta dhe të qëndrueshme me BE-në.

Përmes Iniciativës për Evropë, shoqëria civile po shpall mbështetjen e saj për negociatat e vazhdueshme ndërmjet Zvicrës dhe BE-së në një moment kritik, vazhdoi Sanija Ameti. Dhe duhet të shërbejë për të kundërshtuar diskursin e euroskeptikëve dhe UDC-së, të cilët kanë dominuar hapësirën publike mbi këtë temë që nga viti 1992, vlerësoi këshilltari kombëtar mjedisor Nicolas Walder (GE).

Nëse BE-ja ngjall kaq shumë reagime brenda së djathtës populiste, kjo ndodh sepse ajo sot është bërë një forcë lëvizëse në çështjet sociale, shoqërore dhe ekologjike, me projekte ambicioze si “Marrëveshja e Gjelbër” për klimën, “Akti i shërbimit dixhital” mbi teknologjinë dixhitale ose ligjin për zinxhirët e furnizimit për përgjegjësinë mjedisore dhe sociale të kompanive, shtoi Gjenevani./RTS