Lajme

Shifra të larta të konsumimit të drogës në botë

Përdorimi i drogës vazhdon të jetë i lartë në mbarë botën.

Në vitin 2021, 5,8% e popullsisë së botës, e barabartë me 296 milionë njerëz, përdorën drogë, një rritje prej rreth 23% krahasuar me 10 vjet më parë.

Nga ana tjetër, rreth 500 000 persona vdiqën nga mbidoza ose arsye të tjera që i atribuohen përdorimit të drogës.

Këto janë disa nga të dhënat që përmban ”Raporti Botëror i Drogës 2023”, i publikuar nga Zyra e OKB-së për Drogën dhe Krimin me rastin e Ditës Ndërkombëtare kundër Abuzimit dhe Trafikimit të Drogave.

”Kanabisi është droga më e përdorur, me rreth 219 milionë përdorues (4,3% të popullsisë së rritur globale) në vitin 2021. Janë 36 milionë njerëz që përdorin amfetamina, 22 milionë kokainë dhe 20 milionë përdorin substanca sintetike të llojit ekstazi”, thuhet në raport.

Sipas raportit, 39,5 milionë persona në mbarë botën ishin të varur nga droga në vitin 2021.

Mirëpo, mes tyre, vetëm 1 në 5 persona ka marrë trajtim mjekësor, ku situata është përkeqësuar në dy vitet e fundit për shkak të pandemisë.

Vdekjet nga droga po rriten, duke arritur në gjysmë milioni në 2019, 17,5% më shumë se më 2009.

Gati gjysma e tyre janë për shkak të sëmundjeve të mëlçisë të lidhura me ilaçet, ndërsa një e katërta shkaktohen nga mbidozat. Nga këto, rreth dy të tretat rrjedhin nga përdorimi i opioideve, të cilët vazhdojnë të përfaqësojnë llojin e drogës që ka ndikimin më të madh në shëndet: vlerësohet se ato shkaktojnë 12,9 milionë vite jetë të humbura të shëndetshme, e barabartë me 71% të botës globale.

”Truri i adoleshentëve është ende në zhvillim dhe përdorimi i drogës mund të ketë efekte negative afatgjata. Fillimi i hershëm i përdorimit të drogës mund të çojë në zhvillim më të shpejtë të varësisë sesa të rriturit dhe probleme të tjera në moshë madhore”, shpjegon raporti.

Përdorimi i kanabisit tek moshat 15-16 vjeç ndryshon sipas rajonit: më pak se 3% në Azi, 6% në Afrikë, gati 10% në Amerikë, 12% në Evropë dhe mbi 17% në Oqeani.

Bie në sy prania e të rinjve shumë të rinj në trajtim, veçanërisht në disa zona të planetit: në Afrikë, 9% e atyre që trajtohen për varësinë nga droga janë nën 18 vjeç; në Amerikën Qendrore është 16%, në Amerikën e Jugut gati 4%; në Azi, 0,66%; në Evropën Jugore dhe Lindore 2,1%; në Evropën Qendrore dhe Perëndimore 4.4%; në Oqeani gati 17%./ansa