Shkurt.ch

Shoferët e kamionëve që pinë kafe shkaktojnë më pak aksidente

Pirja e kafesë zbret rrezikun e aksidenteve për shoferët e automjeteve të rënda (kamionët). Këtë e pohon një studim australian i publikuar në British Medical Journal.

Studimi është kryer në mes të 2008-ës dhe 2011-ës në Australi, thekson British Medical Journal. Ky studim krahason 1.047 shoferë kamionësh që bartin të paktën dymbëdhjetë ton, nga të cilët 530 prej tyre kishin pasur një aksident në dymbëdhjetë muajt e fundit, transmeton BBC.

Më shumë se një e treta e këtyre shoferëve që kanë pirë kafe dhe gjysma e tyre e shpjegon këtë zakon nga dëshira për të qëndruar zgjuar, thotë BBC.  Sipas British Medical Journal, shoferët e kamionëve që konsumojnë kafe kanë aksidente më pak sesa ata që nuk e pinë, edhe në qoftë se ata udhëtojnë në distanca të gjata dhe flenë më pak. Pirja e kafesë për të qëndruar zgjuar zbret rrezikun e aksidenteve deri në 63%, duke parandaluar gjumin në rrugë, thuhet në këtë gazetë.

Këto rezultate janë marrë pas shqyrtimit të disa faktorëve, si mosha, kilometrat e bëra, pushimet e shkurtra, oraret e natës ose lloji i gjumit, thotë BBC.  Mosgjumi shpjegohet nga prania e stimuluesve të kafesë, e cila përmirëson vigjilencën.

Hulumtuesit theksojnë, megjithatë, se kafja duhet të konsumohen me kujdes. “Kjo mund të duket efektive në përmirësimin e vigjilencës”, thotë Lisa Sharwood nga Instituti George në Sydney. Por, kafeja duhet të konsumohen si pjesë e një strategjie të shëndoshë për të  monitoruar menaxhimin e lodhjes. Pijet energjetike dhe kafja nuk mund ta zëvendësojnë gjumin”.

Përafërsisht 70% e shoferëve të anketuar kanë thënë se pushojnë dhe flenë kur ata ndjehen të lodhur, thekson BBC. Për studiuesit, kafeja “mund të mbrojë në mënyrë të konsiderueshme shoferët e kamionëve kundër rrezikut të aksidenteve. “Por efekti i kafesë është vetëm afatshkurtër, patjetër shoferët duhet të kenë pushime të shkurtra, të bëjnë pushim me gjumë dhe të rregullojnë oraret sa më mirë”.