Lajme

Shoqata zvicerane kërkon vullnetarë për të trembur ujqërit natën

Një organizatë që synon të mbrojë bujqësinë në Zvicër dëshiron të gjejë njerëz pa gjumë për të mbajtur tufo ujqish larg nga sulmet ndaj kafshëve të fermës

Organizata për Mbrojtjen e Kullotave Alpine (OPPAL) po rekruton vullnetarë për të siguruar mbikëqyrjen natën të tufave në kullota.

Prania e përhershme njerëzore dekurajon ujqërit që të sulmojnë tufat, sipas Isabelle Germanier, e cila është përgjegjëse për sektorin e OPPAL në Zvicrën që flet frëngjisht

“Ujku nuk sulmon njerëzit. Vetëm prania jonë është e mjaftueshme për ta trembur atë larg”, vuri në dukje Germanier, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Vullnetarët, nuk do të hidhen te ujqërit – Germanier tha se ata do të trajnohen për punën në dorë dhe gjithashtu do t’u jepen mjete për të bërë zhurmë që i frikëson ujqërit larg.

Që nga fillimi i shoqatës më 16 Shkurt, Oppal tashmë ka marrë 65 aplikime për pozicionin e frikësuesit të ujkut gjatë natës, por më shumë vullnetarë do të nevojiten për punën, tha Germanier.

Dhjetë tufa janë vërejtur kohët e fundit në Zvicër: shtatë në Graubünden, dy në Valais (rajonet Val d’Anniviers dhe Chablais Valais) dhe një në kantonin Vaud (rajoni Marchairuz), përcjell tutje albinfo.ch.

Ujqit e vetmuar enden në kantonet e Fribourg, Ticino, Schwyz, St. Gallen, Solothurn dhe Gjenevë. Popullsia totale vlerësohet midis 80 dhe 100.