Manifestime

Shqip, në “Festën e luleve”

Shqiptarët u prezantuan nga shoqata 'Ardhmëria'' e Crissier-it dhe Forumi shoqëror i femrës shqiptare ''Liria'' nga Prilly

Rrugët e qytezës Crissier, në kantonin Vaud, më 7 maj për të 32-tën herë me radhë, u bënë skenë e festës tradicionale e komunës ”Festa e luleve”.

Në mesin e shumë komuniteteve të huaja, për herë të tretë radhazi mori pjesë edhe komuniteti shqiptar. Shqiptarët u prezantuan nga aktivistët e shoqatës?? tashmë të njohur shqiptaro-zvicerane ”Ardhmëria”, me seli në Crissier, të cilët në stendën e tyre ofruan specialitete nga kuzhina shqiptare dhe informata mbi aktivitetin e shoqatës.

Kësaj radhe, me ndërmjetësimin e shoqatës ”Ardhmëria” u ftua si mysafir i nderit Forumi shoqëror i femrës shqiptare ”Liria” me seli në Prilly.Ky “forum” u paraqit në program me valle me motive shqiptare.

Festa filloi në mëngjes, me shpërndarjen e pijeve falas nga organizatori-komuna e Crissier??për të gjithë të pranishmit. Pastaj filluan paraqitjet me programet e tyre komunitetet e ndryshme. Në festë me një program ishte e pranishme edhe orkestra e komunës,’ ‘Fanfare”.

Dhe në mesditë, pikërisht në ora 12h30 siç, u paraqitën vajzat e forumit ”Liria” të udhëhequra nga koreografja Saranda Gërvalla Ademi.

Programin e filluan me një valle të vallëzuar nga Saranda, të përcjellë nga grupi, për të vazhduar me vallëzimin e tërë valltareve tjera. Edhe pse grup i formuar rishtas, ai, me mjeshtërinë që tregoi, la përshtypje shumë të mira te publiku i përbëre nga komunitete të shumta.

Kulminacionin, grupi e pati me vallen ”Baresha” dhe figurat e formuara në këtë valle. Në fund të kësaj valle në mënyrë magjepsëse në pozitë gjysmë të pjerrtë, vajzat e grupit e shpalosën një flamur të madh kombëtar. Nën flamur gjetën ”strehën” e tyre vajzat e grupit, e në ballë të flamurit, pranë kokës së shqiponjës dy krenare u paraqit koreografja Saranda. Kjo figurë mjaft e goditur, u duartrokit gjatë nga publiku.

Pjesa dërmuese e të pranishmëve ishin zviceranë, të cilët shprehën fjalë miradije për paraqitjen e kulturës shqiptare.

Në fund të programit organizatorët falënderuan vashat shqiptare për këto emocione që sollën për të pranishmit. Ata u ndanë shumë të kënaqur me paraqitjen e shqiptarëve.

Duhet theksuar se me ofrimin e specialiteteve të kuzhinës shqiptare nga shoqata ”Ardhmëria” dhe me paraqitjen e kulturës dhe muzikës shqiptare nga forumi ”Liria”, shqiptarët u treguan më të përgatitur se pjesëmarrësit tjerë dhe se ishin në qendër të vëmendjes në këtë festë. (S.S.)

??


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI