Shqipëria

Shqipëria e rrezikuar nga mushkonjat aziatike, sëmundjet që përhapin

Një specie mushkonjash është shfaqur në 13 vende të BE-së, duke përfshirë Francën, Spanjën dhe Greqinë, me ekspertë që e lidhin praninë e tyre me një rritje të etheve denge në Evropë.

Ndryshimet klimatike po krijojnë kushte të favorshme për përhapjen e mushkonjave tigër, tha Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC).

Deri në veri deri në Paris, ku do të zhvillohen Lojërat Olimpike në fund të korrikut, autoritetet kanë monitoruar dhe kapur insektin.

ECDC ka paralajmëruar se udhëtimet ndërkombëtare do të rrisin më tej rrezikun e më shumë shpërthimeve evropiane.

Ata i kanë këshilluar njerëzit që të largojnë ujin e ndenjur nga kopshtet ose ballkonet, ku mund të shumohen mushkonjat.

Mushkonjat janë bërë një kërcënim në rritje në Evropë gjatë dy dekadave të fundit.

Mushkonja tigër aziatike, aedes albopictus, e cila mendohet të jetë specia më pushtuese e mushkonjave në botë, tani po përhapet në të gjithë Evropën nga ‘kampi bazë’ i saj në Evropën Jugore.

Ajo është shfaqur në Austri, Bullgari, Kroaci, Francë, Gjermani, Greqi, Hungari, Itali, Maltë, Portugali, Rumani, Slloveni dhe Spanjë, sipas ECDC. Është regjistruar edhe në Belgjikë, Qipro, Çeki, Holandë dhe Sllovaki.

Ndërkohë, si shihet nga harta, edhe Shqipëria është një ndër vendet e rrezikuara nga prania e këtyre mushkonjave.

Mushkonjat tigër përhapin sëmundje të tilla si ethet apo virusi Zika, të cilat, deri vonë, ishin zakonisht të pranishme vetëm në pjesë të Afrikës, Azisë dhe Amerikës.

Një tjetër mushkonjë, aedes aegypti, e cila transmeton ethet e verdha, si dhe sëmundje të tjera, është shfaqur në Qipro. Ekspertët thonë se potenciali për t’u përhapur në pjesë të tjera të Evropës është shqetësues.

Ethet fillojnë me simptoma të ngjashme me gripin, por mund të bëhet serioze dhe, në disa raste, fatale.

Shpërthimet masive janë rritur vitet e fundit. Vitin e kaluar tetë incidente të infeksioneve të shumta u regjistruan në Francë, katër në Itali dhe dy në Spanjë, shkruan vizionplus.

Shumica e rasteve evropiane janë të importuara – një reflektim i lëvizjes ndërkombëtare të njerëzve dhe tregtisë, me rastet e importuara që u rritën në afro 5,000 vitin e kaluar.

Por infeksionet e marra në vend po rriten gjithashtu: 130 njerëz u prekën në 2023, nga 71 një vit më parë.

Virusi i Nilit Perëndimor, i cili gjithashtu transmetohet nga mushkonjat, tani është i pranishëm në më shumë rajone evropiane se kurrë më parë.