Lajme

Si do të ndikojë Inteligjenca artificiale në të ardhmen e biznesit dhe punës në Evropê?

Tani për tani, po flitet shumë në mbarë botën për Inteligjencën Artificiale.

Të premten, më 8 dhjetor, shtetet anëtare dhe Parlamenti Evropian arritën një marrëveshje paraprake mbi Aktin e AI, përpjekja e parë në botë për të rregulluar teknologjinë me zhvillim të shpejtë në një mënyrë gjithëpërfshirëse, të bazuar në etikë.

Lëvizja e BE-së për të krijuar kornizë ligjore për teknologjinë e AI vjen në një kohë ndryshimi të shpejtë në vendin e punës. Në një raport të fundit, rreth 75% e firmave të pyetura thanë se planifikonin të adoptonin sisteme të fuqizuara nga AI deri në vitin 2027.

Si po revolucionarizon punët në Holandë teknologjia e fuqizuar nga AI?

Supermarketi holandez Picnic po përpiqet të revolucionarizojë sektorin e ushqimeve në internet. Qendrat shumë të automatizuara, si Pikniku në Utrecht, janë me shumë teknologji AI.

Firma thotë se kjo i mundëson asaj të japë ushqim më të freskët, më të shpejtë dhe më të lirë – një avantazh i qartë në një industri shumë konkurruese.

Për më tepër, Picnic thotë se miratimi i tij i AI ka krijuar shumë vende pune të reja të aftë, për shembull në fusha si analiza e të dhënave, ndërsa ka hequr pjesën më të madhe të shartimit të vështirë të bërë nga punëtorët në qendrat e saj të shpërndarjes dhe përmbushjes, transmeton albinfo.ch.

“AI krijon një mundësi për shumë, shumë njerëz që ka vende të reja pune që nuk ekzistojnë aktualisht, që ata mund t’i bëjnë në të ardhmen,” tha Daniel Gebler, Shefi Teknik i Picnic. “Kjo ka të bëjë me punën krijuese, por edhe teknologjia merr përsipër punën e përsëritur dhe punën e vështirë”.

Daniel Gebler, Drejtor Kryesor Teknik në Piknik thotë se modeli i tij teknologjik dhe i biznesit e lejon atë të jetë më i qëndrueshëm. Megjithatë, analiza e mbështetur nga të dhënat për të zvogëluar sasinë e mbetjeve të ushqimit dhe ambalazhimit është gjithashtu thelbësore për funksionimin e saj.

“Një shërbim si Picnic mund të funksionojë në një mënyrë shumë të qëndrueshme, por kjo shkon një hap më tej ku ne jemi jo vetëm me parashikime të mira, duke e bërë shërbimin tonë, operacionet tona të qëndrueshme, por edhe furnitorët tanë,” shtoi Daniel Gebler.

“Ata gjurmojnë gjithçka”: rritja e AI dhe pasiguria në punë

E përdorur mirë, AI potencialisht ofron përfitime të mëdha. Por çfarë ndodh kur teknologjia përfundon duke pushtuar çdo moment tonë?

Joseph Skull është një korrier biçikletash për një shërbim kryesor shpërndarjeje sipas kërkesës në Amsterdam thotë se është ngopur nga monitorimi i vazhdueshëm nga kompania gjatë turnit.

“Ata ndjekin gjithçka që ne po bëjmë ndërsa jemi në punë,” i tha ai Real Economy. “Ata mund të shohin nëse ndalemi diku për pesë minuta dhe ata mund të bëjnë pyetje se pse po zgjat kaq shumë kur thjesht duhet të bësh gjëra që duhet të bësh gjatë punës.”

Sindikatat holandeze janë dakord, duke thënë se duhet bërë më shumë për të mbretëruar në firmat e dërgesave, veçanërisht përdorimin e tyre të algoritmeve të AI në përpjekje për të përmirësuar produktivitetin.

“Ne shohim shumë probleme si një sindikatë për punëtorët,” zbuloi Frank Van Bennekom, një zyrtar i sindikatës për FNV Young & United.

“Pagat janë të ulëta. Nuk ka siguri dhe nuk ka siguri. Për shembull, në disa raste, bonuset hiqen nëse një kalorës nuk dorëzon në një kohë të caktuar. Kjo vërtet çon në situata të pasigurta. Dhe kjo, mendoj unë, duhet të bëhet i paligjshëm me ligj”.

Një shqetësim është se AI do të çojë në më shumë, jo më pak punë të pasigurt, në të ashtuquajturën ekonomi koncerte dhe do të zvogëlojë cilësinë e punës duke përdorur mjete të menaxhimit algoritmik të fuqizuar nga AI.

“Dua të ndjej se mund të shkoj në tualet, të ha ushqim, të ndërroj rrobat e mia kur rrobat janë të lagura nga moti i tmerrshëm që kemi ndonjëherë. Dhe dua të ndihem sikur nuk do të ndëshkohem për atë,” tha Joseph Skull.

Si do t’i mbrojë BE-ja të drejtat e punëtorëve kur bëhet fjalë për AI?

Ekspertët dhe politikëbërësit u takuan në Forumin Social të BE-së të këtij viti në Bruksel për të diskutuar, midis temave të tjera urgjente, se si të korrni përfitimet e AI, duke garantuar gjithashtu drejtësi, përfshirje dhe siguri në punë.

“Ajo që është e rëndësishme është që ne të mos e pengojmë këtë ndryshim teknologjik, por ne sigurohemi që po identifikojmë masat që na duhen për të mbrojtur punëtorët,” tha për Euronews Komisioneri Evropian për Punë dhe të Drejta Sociale, Nicolas Schmit.

“Direktiva e parë e rëndësishme për të cilën po punojmë është mbrojtja e punonjësve të platformës sepse ata janë të prekur drejtpërdrejt nga menaxhimi algoritmik. Tani po shtyjmë shumë për miratimin e kësaj direktive, e cila nga njëra anë jep garanci për mbrojtjen e punëtorëve në kontekst. të menaxhimit algoritmik, por edhe për t’i mbrojtur ato për sa i përket të drejtave sociale, të drejtave të mbrojtjes sociale, shëndetësisë etj.

Përveç direktivës së saj të platformës, BE-ja po finalizon Aktin e saj të AI i cili kërkon të krijojë rregulloren e parë në botë për teknologji të tilla