Lajme

Si mund të ulë Gjermania nivelin e saj të infektimit?

Pavarësisht kufizimeve prej muajsh, shifrat e koronavirusit në Gjermani po bien vetëm me një ritëm shumë të ngadaltë. Një ekspert jep pikëpamjen e tij pse.

Infeksionet e reja ditore janë pak më të ulëta se para periudhës së Krishtlindjes, ndërsa numri i infeksioneve në shtatë ditë për 100,000 banorë gjithashtu po bie paksa: nga 166.6 më 10 janar, në 136.0 më 17 janar, sipas të dhënave nga Instituti Robert Koch (RKI), përcjell albinfo.ch.

Vlera e pikut u arrit më 22 dhjetor kur u regjistrua një incidencë prej 198. Por, është e paqartë nëse kjo tendencë do të zgjasë.

“Kufizimet e deritanishme e kanë shpëtuar Gjermaninë nga një situatë si në Irlandë ose vende të tjera, por ende nuk sollën prirjen e qartë të shpresuar për prirjen”, thotë Hajo Zeeb nga Instituti Leibniz për Parandalimin e Kërkimit dhe Epidemiologjisë në Bremen.

“Për këtë, zvogëlimi i kontakteve në popullatë në tërësi nuk ka qenë i mjaftueshëm”, shtoi ai. Sjellja private, thotë Zeeb, luan rolin vendimtar krahas punës së dikujt dhe udhëtimeve shoqëruese, të tilla si me transportin publik. “Dhe këtu nuk jemi aq të qëndrueshëm sa ishim në ditët e para të pandemisë”.

Vlera R shtatë-ditore në shkallë vendi lëviz rreth një për muaj, që do të thotë që një person i infektuar infekton rreth një person tjetër. Vetëm kur është nën 1 për një periudhë më të gjatë kohe, incidenca e infeksionit ulet.

Ndër mjetet më të rëndësishme kundër pandemisë, Zeeb argumenton për “më shumë zyra në shtëpi përsëri”.

Ai gjithashtu mbron mbylljet e përkohshme të ndërmarrjeve të paktën në rajone të prekura rëndë dhe përdorimin e rritur, të mandatuar të maskave FFP-2. Në përgjithësi, numri i infeksioneve të raportuara që nga fillimi i pandemisë u rrit në 2,033,518 të dielën. Për më tepër, janë regjistruar gjithsej 46 419 vdekje të lidhura me Covid. Numri i vdekjeve të raportuara ditore nuk është ulur ende dukshëm në përgjithësi. Të dielën, sipas të dhënave 4,971 pacientë Covid-19 u trajtuan intensivisht.

Ekziston një rreze e vogël shprese atje: Numri është në rënie që nga 3 janari, kur u regjistruan rreth 5,700 prej këtyre pacientëve. Zeeb i sheh vaksinimet si thelbësore për gjatësinë e bllokimit.

“Unë pres të paktën gjashtë deri në tetë javë të tjera kufizime”, shtoi ai, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI