Lajme

Si po e reduktojnë konsumin e energjisë austriakët?

Njerëzit në Austri po përgatiten për dimër në mes të krizës energjetike dhe një studim i fundit tregon se nëntë në dhjetë kërkojnë në mënyrë aktive mënyra për të kursyer energji.

Ndërsa lufta në Ukrainë vazhdon dhe vendet evropiane përpiqen të gjejnë mënyra për t’u bërë më pak të varura nga gazi rus, Austrisë i duhet gjithashtu të përballet me krizën energjetike që po kalon nëpër kontinent. Si rezultat, ngrohja dhe energjia elektrike janë bërë më të shtrenjta edhe pse qeveria federale kërkon mënyra për të zbutur efektet e rritjes së inflacionit, transmeton Albinfo.ch.

Qeveria federale ka shpallur kufirin e çmimit të energjisë elektrike, duke subvencionuar një pjesë të konsumit për bizneset dhe familjet austriake. Ajo ka vendosur gjithashtu një sërë masash për të zbutur inflacionin, duke përfshirë dërgimin e Klimabonus, një pagesë prej 500 € në para për të gjithë ata që jetojnë në Austri.

Dhe megjithëse autoritetet vazhdojnë të përsërisin se nuk do të ketë racionalizim të gazit apo ngrohjes për shtëpitë, ata i kërkuan popullatës të përpiqet të reduktojë konsumin. Rezulton se njerëzit në Austri po bëjnë pikërisht këtë.

Rreth 88 për qind e popullsisë po kërkojnë në mënyrë aktive mënyra për të kursyer energjinë, me vetëm katër për qind që thonë se nuk kanë marrë fare masa, tregoi hulumtimi i ri i Ernst&Young, përcjell Albinfo.ch.

Shumë njerëz, rreth gjysma e të anketuarve, thanë se janë të shqetësuar se nuk do të jenë më në gjendje t’i paguajnë faturat në kohë në të ardhmen pasi çmimet rriten. Pothuajse gjashtë për qind thanë se tashmë nuk janë në gjendje të paguajnë faturat e energjisë, sipas hulumtimit të Barometrit të Çmimeve të Energjisë EY 2022.

“Trubulenca masive në tregun e energjisë erdhi si befasi për shumë njerëz. Dihet prej kohësh që energjia do të shtrenjtohej, por askush nuk mund të priste një rritje të kësaj përmasash,” tha Christina Khinast-Sittenthaler, drejtuese e sektorit të energjisë në EY Austria.

“Rritja ekstreme e çmimeve është kryesisht për shkak të luftës në Ukrainë dhe mungesës që rezultoi në treg. Për shkak të modelit të çmimeve që përdoret aktualisht në Evropë për energjinë elektrike, kjo ka rezultuar në çmime përkatësisht të larta për të gjitha burimet e energjisë, jo vetëm për gazin”, shpjegoi ajo.

Cilat janë masat që merren më shpesh?

Masat “të preferuara” të kursimit të energjisë të marra përfshijnë reduktimin e ndriçimit (62 përqind) dhe mospërdorimin e tharëses së rrobave (58 përqind).

Gjysma e të anketuarve thanë se ulën gjithashtu temperaturat e ngrohjes në shtëpitë e tyre.

“Shumë nga masat e propozuara në Misionin 11, programi aktual i qeverisë për kursimin e energjisë, tashmë po zbatohen në mënyrë aktive nga qytetarët e vendit tonë. Rezultatet e anketës tregojnë se popullata është shumë e interesuar të kursejë energji dhe të jetë pjesë e zgjidhjes.

“Kjo është pikërisht ajo që na duhet për të kaluar dimrin – një aleancë e fortë midis politikës, popullsisë dhe ekonomisë,” tha Khinast-Sittenthaler.

Në fund, kursimi i energjisë do të bënte diçka të mirë jo vetëm për financat personale, por edhe për klimën.

Për shumicën e njerëzve në Austri, rreth 60 për qind e masave janë marrë për të kursyer para. Megjithatë, një pjesë e madhe e të anketuarve, rreth 33 për qind, thanë se po mendonin gjithashtu për të kontribuar në mbrojtjen e klimës.

Shtatë për qind e njerëzve në Austri thanë se po mendonin kryesisht për mjedisin kur ndërmerrnin veprime për kursimin e energjisë.

“Kriza energjetike po paralajmëron një kthesë të parakohshme energjetike në Evropë, e nxitur kryesisht nga çmimet e larta. Në planin afatgjatë, kjo mund të ketë një efekt pozitiv – por vetëm nëse marrim masat e duhura tani dhe nuk biem në një lloj paralize shoku”, tha Khinast-Sittenthaler.