Lajme

Si të gjeni punë në gjuhën angleze në Zvicër

Zvicra është një vend shumëgjuhësh, por anglishtja nuk është një nga katër gjuhët kombëtare

Opsioni më i dukshëm është mësimdhënia, por vetëm nëse keni një diplomë dhe certifikatë mësimdhënieje. Asnjë shkollë nuk do të punësojë dikë bazuar vetëm në faktin se gjuha amtare e personit është anglishtja.

Shumica e mundësive janë në shkollat ndërkombëtare dhe shkollat e gjuhës dhe, për ata me diploma të avancuara, në universitete.

Ju gjithashtu mund të jepni mësime të anglishtes privatisht; zakonisht një diplomë e mësimdhënies nuk kërkohet për këtë lloj mësimi.

Megjithatë, ka edhe shumë industri të tjera ku rrjedhshmëria e gjuhës angleze është një avantazh i caktuar. Ato përfshijnë organizata ndërkombëtare – zakonisht agjenci të Kombeve të Bashkuara në Gjenevë – ose korporata shumëkombëshe që kanë zyra ose seli në Zvicër.

Llojet e pozicioneve që zakonisht kërkojnë njohuri të gjuhës angleze janë në teknologjitë e internetit, shërbimet bankare dhe financiare dhe turizmi (përfshirë hotelet), megjithëse degët e tjera që kanë klientë ndërkombëtarë mund të kenë nevojë edhe për personel anglishtfolës, transmeton Albinfo.ch.

 

Pra, si të shkoni për të gjetur vende të lira pune në gjuhën angleze?

 

Përveç kontaktit direkt me kompanitë dhe organizatat, ju mund të shkoni përmes një agjencie rekrutimi, si Adecco ose Manpower. Nëse ju gjejnë një punë, nuk do të duhet të paguani asgjë; punëdhënësi do të tarifohet për shërbimet e tyre.

Ka edhe burime të tjera ku mund të bëni kërkimin tuaj.

 

Së pari dhe më kryesorja është motori i kërkimit i ‘The Local’ ku industritë renditen sipas kategorive.

Burime të tjera përfshijnë Jobs.ch dhe Glassdoor.

Gjithashtu, mos e nënvlerësoni fuqinë e rrjetëzimit – me fjalë të tjera, duke u mbështetur te miqtë, të njohurit, ish-bashkëpunëtorët dhe mediat sociale – në kërkimin tuaj.

 

Faqe të tilla si LinkedIn, Executives International dhe grupe të ndryshme në Facebook, vetëm për të përmendur disa mundësi, janë burime të mira të pozicioneve ku anglishtja kërkohet ose e dobishme.

Çfarë duhet të keni parasysh kur aplikoni ose intervistoni për një punë.

Do t’ju duhet një CV dhe një letër motivuese, dhe zviceranët kanë kërkesa specifike për këtë çështje.

Për shembull, CV-të duhet të jenë të shkruara në gjuhën e shpalljes së punësimit. Nëse një reklamë është në gjermanisht, për shembull, dhe kërkon aplikime në anglisht, atëherë mund të jetë një ide e mirë të dorëzoni CV-në në anglisht dhe gjermanisht. Me çdo kusht merrni ndihmën e një përkthyesi për t’u siguruar që CV-ja juaj të jetë e patëmetë, përcjell tutje Albinfo.ch.

Së bashku me një fotografi me kokë, ju duhet të përfshini informacione të tilla si arsimi, përvoja profesionale, gjuhët, aftësitë e veçanta, aktivitetet dhe hobi shtesë dhe referenca.

Gjithashtu, punëdhënësit zviceranë i pëlqejnë certifikatat, prandaj përfshini sa më shumë që janë të rëndësishme për punën që keni.

Pyetjet që punëdhënësi juaj nuk lejohet të bëjë gjatë një interviste

Është kundër ligjit të kërkosh nga aplikantët ndonjë gjë në lidhje me jetën e tyre private — si p.sh. planet për shtatzëni, orientimin seksual ose çdo gjë tjetër që nuk lidhet me kualifikimet profesionale.

Një temë e re që nuk mund të ngrihet është nëse aplikanti është i vaksinuar kundër Covid.

Siç shpjegoi The Local në një artikull në maj, meqenëse vaksinimi nuk është i detyrueshëm në Zvicër, punëdhënësit nuk lejohen t’i pyesin kandidatët gjatë një interviste pune nëse i kanë bërë vaksinat.

Megjithatë, ata mund të vendosin masa të përgjithshme mbrojtëse, si maska ose distancim social.