Lajme

Studim: Vendet e punës që rrezikohen nga infeksioni me virus

Qendra Evropiane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve analizoi se cilat mjedise të ndryshme pune janë më të rrezikuar nga virusi dhe zbuloi se nga rreziku më i lartë i infeksionit me koronavirusin janë të punësuarit në shtëpi për të moshuarit dhe të sëmurë, të ndjekur nga punonjësit mjekësorë në spitale, transemton albinfo.ch.

Por, megjithëse mjekët dhe infermierët janë më pak të infektuar, vdekshmëria e tyre është më e lartë. Shitoret, nga ana tjetër, kanë provuar të jenë një mjedis pune mjaft të sigurta.

Analiza mbulon periudhën nga marsi deri në korrik, dhe megjithëse të dhënat u kërkuan nga 30 vende të BE-së, Zona Ekonomike Evropiane dhe Mbretëria e Bashkuar, vetëm 17 vende, përfshirë Kroacinë, paraqitën shifrat e tyre shpesh të paplota ose pa precizitetin e nevojshëm, transmeton tutje albinfo.ch.

Një total prej 1377 grupe u raportuan në mjedisin e punës, kryesisht në shërbime shëndetësore dhe sociale. Por kjo nuk është një tërësi kompakte: stafi në shtëpi pleqsh (591 grupe) dhe ata në spitale janë më të prekur, ndërsa punonjësit e kujdesit parësor janë më të sigurtit me sëmundje minimale.

Në vendin e dytë pas shpërthimit dhe përhapjes së virusit janë bimët për përpunimin e ushqimit, siç janë thertoret, bizneset bujqësore, siç janë ato për frutat dhe fabrikat.

Përhapja e infeksionit, thuhet, ndikohet nga distanca e vogël midis punëtorëve ose akomodimi i përbashkët i punëtorëve sezonalë. 65 hapësira u vëzhguan në hapësirën e zyrës. Në fund figurojnë dyqanet dhe institucionet arsimore me 22 grupe, ndërsa baret dhe restorantet regjistruan vetëm pesë raste të grupeve të infektuara.

Sidoqoftë, hulumtimi shtoi se gjatë muajve të pranverës puna e sektorëve të arsimit dhe mikpritjes ishte e kufizuar.

Deri në 95% të raporteve të grupeve të pacientëve vijnë nga ata që kanë qenë në ambiente të mbyllura, gjë që në vetvete është problem, sepse më shumë se 80% e punëve bëhen brenda.

Rreziku më i  lartë i sëmundjes është raportuar në profesione me paga të ulëta, dhe është veçanërisht e rrezikshme për përhapjen e infeksionit, ngase shumë prej punëtorëve vazhdojnë të shkojnë për të punuar me simptoma nga frika e humbjes së punës së tyre. /Albinfo.ch


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI