Lajme

Stuhitë në Zvicër shkaktuan dëme deri në 450 milionë franga

Përmbytjet, rrëshqitjet e dheut dhe rrëshqitjet e shkëmbinjve në gjithë Zvicrën verën e kaluar rezultuan në kosto dëmi prej rreth 450 milionë CHF.

Instituti Federal për Kërkimet e Pyjeve, Borës dhe Peizazhit (WSL) tha se për herë të parë që nga viti 2007 këto kosto ishin rritur ndjeshëm mbi mesataren 50-vjeçare prej 300 milionë CHF.

Numri i madh i stuhive në vazhdimësi të shpejtë në gjithë vendin në qershor dhe korrik të vitit të kaluar ishin përgjegjës për kostot e larta, dhe jo incidente individuale dhe të lokalizuara si vitet e tjera, tha instituti të martën.

“Vera e lagësht dhe e stuhishme e vitit 2021 pati një ndikim të qartë në kostot e dëmeve të shkaktuara nga përmbytjet dhe rrëshqitjet e dheut”, thuhet në deklaratë, njofton albinfo.ch.

Stuhitë e forta të ndjekura nga përmbytjet si dhe reshjet e vazhdueshme, të cilat bënë që shumë lumenj dhe liqene të ngriheshin mbi shenjat e larta të ujit, ishin tipike për vitin 2021.

Megjithatë, baza e të dhënave e institutit nuk përfshin dëme nga breshri dhe stuhia.

Tetorin e kaluar, Shoqata Zvicerane e Sigurimeve vlerësoi se kostot e përgjithshme nga fatkeqësitë natyrore do të kushtonin rreth 2.2 miliardë CHF.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI