Lajme

Të moshuarit me arsim të mirë në Zvicër me shëndet më të mirë, sipas raportit

Sondazhi i fundit federal mbi shëndetin e njerëzve 55 e më të vjetër zbulon se faktorët social siç është arsimi ndikojnë shëndetin në pleqëri.

Tre të katërtat e popullsisë mbi 55 vjeç thonë se janë me shëndet shumë të mirë, sipas lidhjes më të fundit vëzhguese të shëndetit të të moshuarve në Zvicër. Sidoqoftë, ekzistojnë dallime domethënëse midis niveleve të arsimit, shkruan albinfo.ch

Rreth 59% e atyre që kanë mbaruar vetëm shkollimin e detyrueshëm tregojnë se ata janë me shëndet shumë të mirë, krahasuar me 76% të atyre me gradë të mesme të lartë dhe 84% të atyre me arsim terciar. Këto ndryshime gjithashtu nuk zvogëlohen me moshën edhe pse pjesa e njerëzve që raportohet të jenë në gjendje të mirë shëndetësore zvogëlohet.

Sondazhi zbuloi se të moshuarit me nivele më të larta arsimimi gjithashtu kanë tendencë të sjellin sjellje që promovojnë shëndetin duke përfshirë konsumimin e pesë frutave dhe perimeve në ditë.

Dallimet janë më të theksuara tek gratë sesa burrat me gra të arsimuara dy herë më shumë të ngjarë të sjellin sjellje të shëndetshme sesa gratë me arsim të ulët. Ata gjithashtu kanë tre herë më pak të ngjarë të vuajnë nga mbipesha sesa gratë e moshuara me vetëm një arsimim të detyrueshëm (22% krahasuar me 8%); në mesin e të moshuarve meshkuj, është vetëm dy herë më pak, përcjell albinfo.ch