Lajme

Thatësira në Brazil, arsyeja pse Amazona po vuan nga një thatësirë një herë në shekull

Qeveria e Amazonës ka shpallur një gjendje të jashtëzakonshme: anijet janë bllokuar dhe delfinët po vdesin teksa janë dhënë tre arsye për thatësirën.

Amazona po vuan nga thatësira më e keqe që nga fillimi i regjistrimeve mbi 120 vjet më parë. Vlerësohet se një e pesta e ujit të ëmbël të tokës rrjedh nëpër Amazonën braziliane, sipas SRF.

Por lumenjtë në Amazonë po thahen, me pasoja të rënda për kafshët dhe bimët. Qindra mijëra njerëz vuajnë nga problemet akute të furnizimit.

Delfinët që vdesin

Rio Negro, për shembull, dega e dytë më e madhe e Amazonës, ka më pak ujë se kurrë më parë që nga fillimi i matjeve. Kjo ka një ndikim në botën e kafshëve: qindra delfinë të ujërave të ëmbla tashmë kanë ngordhur – pse saktësisht është ende duke u hetuar.

Thatësira ka gjithashtu efekte të tmerrshme për njerëzit në këtë zonë, e cila është sa Evropa Perëndimore. Ata pothuajse nuk kapin më asnjë peshk dhe rrugët e transportit ujor shpesh nuk funksionojnë më. Kjo e bën të pasigurt furnizimin me ushqime, ilaçe dhe ujë, shkruan albinfo.ch.

Ngrohja globale, shpyllëzimi dhe “El Niño”

Shkencëtarët shohin tre faktorë kryesorë për thatësirën që ndodh një herë në shekull. Nga njëra anë, fenomeni i motit “El Niño” nënkupton rregullisht se veriu i Amerikës së Jugut merr shumë më pak shi se në vitet normale, ndërsa jugu merr edhe më shumë. Por vetëm kjo nuk shpjegon shkallën e thatësirës.

Kësaj i shtohet edhe ngrohja globale, veçanërisht ngrohja e pazakontë e temperaturave të ujit në Atlantikun verior. Pse kjo ndodhi kaq shpejt është ende një “dhimbje koke” për shkencëtarët. Rezultati është se rajoni zhvendoset drejt veriut me shumë re dhe shi.

Së fundi, shpyllëzimi i pyjeve tropikale gjithashtu kontribuon në këtë: këtë vit është ulur përsëri në Brazil – por në vitet e mëparshme ishte rekord i lartë.

20 për qind e Amazonës tani është shpyllëzuar dhe 40 për qind është dëmtuar. Edhe pse pemët janë ende në këmbë, ato janë të prekshme nga zjarret për shkak të thatësirës. Nuk ka asgjë të qartë për momentin. Sipas meteorologëve, fenomeni i motit “El Niño” ka të ngjarë të zgjasë të paktën deri në prill.