Lajme

Tre të katërtat e zviceranëve, pro votimit elektronik

Sipas një sondazhi, 72% e popullsisë zvicerane është në favor të votimit elektronik si një plotësues i opsioneve ekzistuese të votimit, përcjell albinfo.ch.

Shumica e qytetarëve zviceranë janë të bindur për përfitimet e votimit elektronik, sipas një sondazhi përfaqësues të kryer nga instituti kërkimor gfs-Zurich, në emër të Federatës Zvicerane të të Verbërve dhe të Pamurit me Paaftësi (SBV FSA).

Argumenti kryesor në favor të futjes së votimit elektronik është thjeshtimi i procesit të votimit gjatë zgjedhjeve apo votimit, tha federata në një deklaratë të enjten. Sipas atyre që janë në favor të idesë, kjo do të rriste edhe pjesëmarrjen politike.

Votimi elektronik do të hiqte gjithashtu shumë barriera për të verbrit dhe personat me shikim të dëmtuar, pohon SBV FSA. Sot ata mund të votojnë vetëm me ndihmën e një pale të tretë.

Kundërshtarët e votimit elektronik, nga ana tjetër, janë të shqetësuar nga manipulimi i mundshëm i zgjedhjeve dhe votave.

Në anketë morën pjesë gjithsej 1,006 persona të moshës 18 vjeç e lart, që jetojnë në pjesët gjermanisht dhe frëngjishtfolëse të Zvicrës, që ka një marzh gabimi prej 3.1%, përcjell tutje albinfo.ch.