Lajme

“Uber taxi” përballet me kufizime të reja edhe në Cyrih

Uber aktualisht nuk po i përmbush detyrimet e saj ligjore dhe do të duhet të punësojë drejtuesit e saj dhe të paguajë përfitimet e tyre sociale, siç janë pensionet, si kompanitë e tjera të taksisë

Është bërë e ditur se votuesit në Cyrih kanë votuar në favor të vendosjes së kufizimeve shtesë për kompaninë Uber për ndarjen e udhëtimeve, transmeton albinfo.ch.

Thuhet se kufizimet e reja përfshijnë që drejtuesit duhet të regjistrohen në autoritetet kantonale dhe të vendosin shenja të dukshme në automjetet e tyre për t’i dalluar ato nga veturat e rregullta.

Po ashtu, votimi, i cili u zhvillua vetëm në kantonin e Cyrihut, si pjesë e raundit të referendumeve të 9 shkurtit, u përpoq të sillte rregullore për Uber dhe shërbime të tjera për ndarjen e udhëtimeve, në përputhje me taksitë dhe shërbimet e tjera limuzinë.

Një total prej 51.6 për qind e votuesve miratuan iniciativën, ndërsa 42.4 për qind ishin kundër.

Nisma gjithashtu ‘kantonalizohet’ rregullimi i taksave, që do të thotë se komunat e Cyrihut nuk do të vendosin më kushte për kompanitë e taksisë. Ndryshe nga më parë, taksitë tani lejohen të përdorin radhët kudo në kanton, shkruan Thelocal.

Sidoqoftë, mbështetja për iniciativën ishte disi e pazakontë në atë që zhveshi të dy skajet e spektrit politik. Grupet dhe partitë e majta ishin së bashku me Partinë Popullore Zvicerane (SVP) në favor të reformës, në mënyrë që të përmirësojnë konkurrencën midis taksive dhe Uber.

 

Histori e vështirë e Uber në Zvicër

Me gjithë shpërthimin në popullaritet në gjithë Evropën dhe pjesën më të madhe të globit vitet e fundit, Uber ka pasur një kohë relativisht më të vështirë në Zvicër.

Siç është raportuar nga Le Temps, shërbimi i ndarjes së udhëtimit “tolerohet” në tri qytete – Cyrih, Basel dhe Lozanë – ndërsa ai gjithashtu është ndaluar në Gjenevë, megjithëse ndalimi është pezulluar në pritje të një ankese.

Siç është raportuar nga The Local në nëntor të vitit 2019, ndalimi është për shkak të politikës së Uber për të konsideruar shoferët si kontraktues të pavarur, se sa punonjës. Autoritetet duan që kompania t’u përmbahet detyrimeve shoqërore për punëdhënësit. /Albinfo.ch.